Το κόκκινο κύμα της έξαρσης του κορωνοϊού που γέμισε τις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας είναι που ανησυχεί τις υγειονομικές αρχές της περιοχής.

Ένα τέτοιο σενάριο θα πιέσει σε μεγαλύτερο βαθμό τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας και ειδικότερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης που ήδη δέχεται ασθενείς από διάφορες περιοχές της χώρας.

Το κόκκινο κύμα του ιού που αφήνει πίσω του νεκρούς δείχνει να έχει πλέον μία σταθερά στην Θεσσαλονίκη και στην Βόρεια Ελλάδα, όμως έχει τάσεις εξάπλωσης προς τα κάτω, προς τις πιο νότιες περιοχές της χώρας.

Το μόνο μέτρο που δείχνει ικανό για να ανακόψει αυτή την πορεία είναι το lockdown για αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς έπρεπε να παρθεί και να είναι συνολικό για όλη τη χώρα.

Ήδη σε ότι αφορά τον υγειονομικό τομέα η 6η ΥΠΕ έχει ενισχύσει τις ΜΕΘ και τις κλινικές covid στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, ενώ το ακόμα πιο σημαντικό είναι η δημιουργία μονάδων covid στα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως στον Πύργο, στο Αγρίνιο και στην Καλαμάτα.

Μόνο η Αθήνα δεν φτάνει

«Χρειαζόμαστε εφεδρείες, έτσι ώστε σε περίπτωση που εξαπλωθεί αυτή η επιθετική τάση του κορωνοϊού να έχουμε την δυνατότητα να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία της πόλης και να μην τα επιβαρύνουμε» τονίζει για το ζήτημα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου.

"Μέχρι τώρα η μοναδική εφεδρεία για την περιοχή μας ήταν η Αθήνα, όπου εκεί η κατάσταση είναι ήδη επιβαρυμένη. Και αυτό είναι μία αδυναμία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα».

Καταλαβαίνει έτσι κανείς πόσο σημαντική είναι η δημιουργία των ανάλογων υποδομών για covid στα περιφερειακά νοσοκομεία της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος.

Εκεί θα παιχθεί το παιχνίδι, ένα παιχνίδι στρατηγικής επί της ουσίας, με τον κορωνοϊό, εκτός από ύπουλος, να είναι αρκετά επιθετικός.