Αν και δεν θέτει την ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο, η ημικρανία μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η αιτία και οι παράγοντες πυροδότησής της δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, καθώς καμία ημικρανία δεν είναι ίδια με κάποια άλλη. Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν μία νέα στρατηγική για την ανακούφισή της και αυτήν δεν είναι άλλη από την παρακολούθηση και καταγραφή των συμπτωμάτων, όπως αναφέρει το vita.

Τι περιλαμβάνει η παρακολούθηση;

Αν και ο τρόπος παρακολούθησης μπορεί να διαφέρει από άτομο ως άτομο, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς γνωρίζοντας τα συμπτώματά σας θα μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα και μια κρίση ημικρανίας.

*Συμπτώματα, σοβαρότητα και συχνότητα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με την ημικρανία γνωρίζουν ότι συνήθως ο γιατρός τους ζητά να αξιολογήσουν την ένταση του πόνου σε κλίμακα από 0 έως 10, με το 0 να είναι το χαμηλότερο και το 10 να είναι το υψηλότερο επίπεδο πόνου.

Εκτός από την καταγραφή της έντασης του πόνου, μπορείτε να σημειώσετε την περιοχή του πόνου στο κεφάλι, αν είχατε άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, σύγχυση, το μούδιασμα. Αν είχατε άλλα συμπτώματα, μπορείτε να καταγράψετε και πόσο συχνά εμφανίστηκαν και τη διάρκεια κάθε συμπτώματος.

*Συνθήκες πυροδότησης της ημικρανίας

Εκτός των συμπτωμάτων, της διάρκειας ή της έντασης, θα ήταν καλό να καταγράψετε και τις συνθήκες που μπορεί να προκάλεσαν μια κρίση ημικρανίας. Σε αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται οι καιρικές συνθήκες, μεταβολές στη θερμοκρασία και βαρομετρική πίεση, τυχόν αρώματα και ο φωτισμός, φυσικός ή μη.

Επίσης καλό θα ήταν να παρατηρείτε τόσο τα γεύματα όσο και τα ροφήματα που καταναλώνετε. Είναι γνωστό ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση όπως και η παράλειψη γευμάτων μπορεί να «πυροδοτήσει» μια κρίση ημικρανίας.
Καταπολεμήστε την ημικρανία φυσικά

Μερικές στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να καταπολεμήσετε φυσικά την ημικρανία, περιλαμβάνουν:

*Πιείτε άφθονο νερό

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, καθώς επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια αφυδάτωση αποτελεί μια κοινή αιτία πονοκεφάλων έντασης και ημικρανιών.

Ταυτόχρονα η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει τη συγκέντρωσή σας και να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κάνοντας τα συμπτώματά ακόμη χειρότερα. Για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους εξαιτίας της αφυδάτωσης, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας αλλά και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε υγρά.

*Χαλαρώστε με τη βοήθεια της yoga

Η yoga αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να μειώσετε το άγχος, να αυξήσετε την σωματική σας ευελιξία, να μειώσετε τον πόνο και να βελτιώσετε συνολικά την ποιότητα ζωής. Η συχνή εξάσκηση της yoga, όπως αποκαλύπτουν νέα επιστημονικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο «National Library of Medicine», μπορεί ακόμη και να μειώσει την ένταση ή τη συχνότητα των πονοκεφάλων.

*Δοκιμάστε τα αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια αποτελούν συμπυκνωμένα υγρά, που περιέχουν αρωματικές ενώσεις από μια ποικιλία φυτών. Εχουν πολλά θεραπευτικά οφέλη, με τη μέντα, τη λεβάντα, το περγαμόντο και το χαμομήλι να έχουν μεταξύ άλλων ηρεμιστική, αναλγητική και καταπραϋντική δράση.

Σε ένα μπολ με χλιαρό νερό, ρίξτε 2 σταγόνες περγαμόντο και 2 σταγόνες χαμομήλι. Βουτήξτε ένα βαμβακερό πανί και κάντε κομπρέσες στο κεφάλι. Μπορείτε επίσης να ρίξετε σε ένα ποτήρι 10 ml χαμομηλέλαιο και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μαντζουράνας.

Στη συνέχεια, κάντε μασάζ στον αυχένα και στους κροτάφους. Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τα αιθέρια έλαια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς τη συμβουλή γιατρού.