Είναι η στιγμή των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και το επικεφαλής της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας λίγο μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων.

Από την πλευρά του ο αστυνομικούς διευκρινίζει στον Δημήτρη Κουτσούμπα πως θα πρέπει να διαλυθεί η συγκέντρωση και του ζητάει να γίνει αυτό ησύχως, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι εντολές που έχει είναι να επέμβει η αστυνομία και να διαλύσει τη διαδήλωση.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να διαλύσει, αν και γνωρίζει πως είναι παράνομη, τη δεύτερη διαδήλωση του ΚΚΕ ζητάει από τον αστυνομικό να πάει εισαγγελέας στο σημείο.
Μάλιστα στη συνέχεια όταν ο επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στο σημείο επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να διαλυθεί άμεσα η συγκέντρωση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας του απαντά πως αυτό θα γίνει μόνο αν αφεθούν ελεύθερα τα άτομα που ενεπλάκησαν νωρίτερα στα επεισόδια με την αστυνομία.


Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής.

Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα.