Μπορεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης να επεκτείνεται πλέον και στα δημοτικά σχολεία, όμως, αν κρίνουμε από τα όσα γίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των γυμνασίων και των λυκείων, τότε μάλλον υπάρχει θέμα.

Το σύστημα του υπουργείου Παιδείας που εφαρμόζεται για το διάστημα της πανδημίας από τη στιγμή που τα σχολεία είναι κλειστά, δύσκολα θα μπορέσει να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Τουλάχιστον από πλευράς εκπαίδευσης των μαθητών. Γιατί από χαβαλέ το όλο πράγμα πάει αρκετά καλά με τους μαθητές να κάνουν την… πλάκα τους, κάνοντας μάθημα ξάπλα, πίνοντας τον καφέ τους, βλέποντας τηλεόραση ή ακόμα και αφήνοντας την… σκιά τους στις ηλεκτρονικές τάξεις, ίσα για να μην πάρουν απουσία.

Αυτά βλέπετε συμβαίνουν στην τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με μαρτυρίες γονιών, αλλά και εκπαιδευτικών που προσπαθούν να βάλουν τα πράγματα σε μία τάξη και να προσαρμοστούν στις καταστάσεις.

Αρκετοί από τους μαθητές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, μπαίνουν στις ηλεκτρονικές τάξεις από το κινητό τους, λες και παίζουν κάνα ηλεκτρονικό παιχνίδι, ενώ πολλοί μη έχοντας ανοικτή την κάμερα συμμετέχουν στο μάθημα με την φωνή τους, κάνοντας οτιδήποτε άλλο.

Οι εκπαιδευτικοί, έχοντας πάρει εντολές να δείξουν μια επιείκεια, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα.

Άλλωστε υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τον αντίστοιχο τεχνολογικό εξοπλισμό, ενώ ασφαλώς υπάρχουν και ορισμένοι που το χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να κάνουν τα δικά τους.

Όμως τι να πουν και οι καθηγητές όταν ένας μαθητής προβάλλει τέτοια επιχειρήματα; Έτσι και αλλιώς το μάθημα δια του διαδικτύου έχει πολλές δυσκολίες που μάλλον στην πράξη δεν μπορούν να ξεπεραστούν.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι στις ηλεκτρονικές τάξεις μπορούν να μπαίνουν και εξωσχολικοί, αρκεί να χρησιμοποιούν το username και το password που αντιστοιχεί σε έναν μαθητή, τρολάροντας την όλη διαδικασία του μαθήματος.

Οι μαθητές από την πλευρά τους, γνωρίζοντας αρκετά καλά τα social media, έχουν φτάσει στο σημείο να ανεβάζουν βιντεάκια στο tik –tok με φωτογραφίες των καθηγητών τους που έχουν τραβηχτεί την ώρα του μαθήματος. Εννοείται ότι τα βιντεάκια που παίζουν έχουν γίνει viral…