Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις, το δεύτερο lockdown θα προκαλέσει και πάλι σημαντικές ζημίες στην οικονομία της Αυστρία.

Παρόλο που οι ακριβείς συνέπειες δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών Μάρτιν Κόχερ εκτιμά ότι το κόστος θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου ένα έως 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ την εβδομάδα, ωστόσο, κατά την άποψή του, «χωρίς lockdown η ζημιά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

Αν υπάρξουν περαιτέρω lockdown, τα πράγματα θα δυσκολέψουν

«Οι εναλλακτικές είναι χειρότερες από αυτά που συμβαίνουν τώρα», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του το μεσημέρι στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας, ότι, «ευτυχώς η κυβέρνηση έχει ακόμη περιθώριο στον προϋπολογισμό για περαιτέρω μέτρα, καθώς για τις έως τώρα ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό περισσότερα από όσα εκταμιεύτηκαν», εάν όμως, στην πορεία της κρίσης, υπάρξουν περαιτέρω lockdown, τότε αυτό θα αποβεί «πάρα πολύ δύσκολο» για τον προϋπολογισμό.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών εκτιμά ότι η ζημιά από το δεύτερο lockdown θα είναι συνολικά μικρότερη από εκείνη την περασμένη άνοιξη, όταν ανερχόταν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα, και, καθώς τώρα δεν θα υπάρξουν απώλειες στην παραγωγή και στις οικοδομικές κατασκευές, το κόστος από το lockdown του Νοεμβρίου θα είναι χαμηλότερο.

Το κόστος του κλεισίματος των σχολείων

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κλείσιμο των σχολείων συνδέεται επίσης με μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες, καθώς το κόστος είναι υψηλό τόσο για μαθητές όσο και για γονείς, με τους γονείς να αντιμετωπίζουν ενδεχομένως δυσκολίες στον συνδυασμό επαγγέλματος και φροντίδας των παιδιών, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της παραγωγικότητας στην Αυστρία.

Από την άλλη πλευρά, οι μαθητές ενδέχεται να μην είναι πλέον σε θέση να καλύψουν πλήρως το εκπαιδευτικό τους έλλειμμα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά τις ευκαιρίες αποφοίτησης και σταδιοδρομίας τους, επισημαίνει ο Μάρτιν Κόχερ. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να αναμένουν χαμηλό εισόδημα, αλλά "προφανώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή, και πιθανώς το όφελος του lockdown --από την σκοπιά της μόλυνσης-- είναι τόσο υψηλό που υπερισχύει του κόστους", αναφέρει συμπερασματικά στις δηλώσεις του ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών.