Τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, εκεί που όλα δείχνουν ότι με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών θα υπάρξει και νέα παράταση του lockdown, αφήνουν ορισμένα περιθώρια αισιοδοξίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες της Πάτρας.

Ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από την 1η Δεκεμβρίου και μετά, στα πρότυπα των όσων είχαν γίνει και τον περασμένο Μάη.

Είναι γνωστό ότι το ενδεχόμενο κάποιας παράτασης του lockdown τινάζει στον αέρα τα σχέδια της κυβέρνησης και ήδη υπάρχουν αρκετές πιέσεις από τα στελέχη των υπουργείων που εμπλέκονται με την οικονομική πολιτική.

«Όλα όσα έχουμε δώσει είναι χρήματα που τα δανείζουμε από το μέλλον» φέρεται να έχει πει υπουργός που βρίσκεται σε επιτελική θέση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, θέλοντας να τονίσει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν υπάρχουν και πολλά ακόμα περιθώρια για νέα lockdown που επιβραδύνουν την οικονομία και φέρνουν και πάλι στην ατμόσφαιρα τη "δυσοσμία" των μνημονίων.

Κατά συνέπεια ούτε η κυβέρνηση θέλει κάποια νέα παράταση και αυτή τη φορά θα προσπαθήσει να βρει κάθε περιθώριο για να ανοίξει την αγορά, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο για εκείνες της περιοχές που υγειονομικά βρίσκονται σε μία σχετικά καλή κατάσταση.

Μια τέτοια περιοχή είναι και η Αχαΐα. Σύμφωνα λοιπόν με παράγοντες της τοπικής αγοράς της Πάτρας που έχουν την δυνατότητα να έχουν μία πρόσβαση πληροφοριών στα υπουργεία, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τις περιοχές αυτές είναι το άνοιγμα της αγοράς όλων των καταστημάτων, τόσο του εμπορίου, όσο και της εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου και μετά.

Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της κάθε περιοχής στο μεσοδιάστημα της καραντίνας και την τήρηση των μέτρων.

Το σενάριο αυτό βασίζεται στη λειτουργία της αγοράς σε συνθήκες covid, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και μία από τις βασικές του πτυχές θα είναι τα μηνύματα sms στο 13033. 

Όμως ακόμα και έτσι έχει στην συλλογιστική του την αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών εν όψει της γιορτινής περιόδου.

Ταυτόχρονα θα είναι και μία μορφή επιβράβευσης για τις περιοχές εκείνες που θα έχουν τηρήσει στο μεσοδιάστημα τα μέτρα, εφαρμόζοντας την καραντίνα, μειώνοντας έτσι τα κρούσματα και κατά προέκταση την πίεση που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας.