Οι εργασίες για την ανάπλαση του Έλους της Αγυιάς έχουν ξεκινήσει από τον ανάδοχο που ανέλαβε το έργο και το όλο θέμα προχωράει κανονικά, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εξαιτίας της πανδημίας.

Ο ανάδοχος έπιασε δουλειά από τα μέσα Σεπτεμβρίου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο περίπου από τώρα.

Το έργο που είναι να γίνει στον χώρο του Έλους της Αγυιάς θα δημιουργήσει ένα πράσινο πάρκο, δίπλα από τον αστικό ιστό της πόλης που θα προσφέρεται για αναψυχή, αθλητισμό και εξερεύνηση.

Οι παρεμβάσεις θα διαθέτουν ήπιο χαρακτήρα για να μην αλλοιωθεί η οικολογική αξία του Έλους, όμως ταυτόχρονα θα έχουν μία ριζική μορφή, έτσι ώστε ο χώρος να γίνει προσβάσιμος και να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των πολιτών της.

Στο Έλος της Αγυιάς θα δημιουργηθεί ένας περίπατος οικολογικής ευαισθητοποίησης, ένας περίπατος αναψυχής, ένας ποδηλατόδρομος μήκους δύο χιλιομέτρων, αθλητικές διαδορμές, ξύλινες πεζογέφυρες εντός του Έλους, χώροι αναψυχής, οικολογικά παρατηρητήρια, κιόσκια πληροφόρησης, χώροι αναψυχής, τραπεζοπάγκοι, παγκάκια, βρύσες, διαφόρων ειδών ξύλινες κατασκευές, ενώ θα τοποθετηθεί φωτισμός και θα γίνει και φύτευση θάμνων και δέντρων.


Οι εργασίες θα αναδείξουν την οικολογική σημασία του χώρου του Έλους της Αγυιάς, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν, με τους περισσότερους από τους Πατρινούς να μην γνωρίζουν την αξία και τη σημαντικότητα του.

Το έργο περιλαμβάνεται στον φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται να γίνει έτσι ένα «πράσινο» πάρκο, απόλυτα συμβατό με την φύση και τον χαρακτήρα του χώρου, που σπάνια βρίσκει κάποιος σε άλλες πόλεις. 

Η Πάτρα αξιοποιεί με αυτόν τον τρόπο το Έλος, δίπλα από την πόλη, το οποίο θα έχει πλέον τη δυναμική για να αποτελέσει, εκτός των άλλων ένα σημείο αναφοράς και για τον οικοτουρισμό, προσελκύοντας επισκέπτες.