Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που έκλεισαν και που βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής μετά από αυτή την εξέλιξη του lockdown.

Στα τάρταρα βρίσκεται πλέον και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, με δεκάδες σωματεία να είναι στα πρόθυρα της διάλυσης και τους παράγοντες που τα στήριζαν τα τελευταία χρόνια να τα εγκαταλείπουν.

Η παύση των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων στο ποδόσφαιρο ήδη έχει οδηγήσει αρκετές ομάδες που πρόσφεραν μία διέξοδο στον αθλητισμό σε δεκάδες νέους ανθρώπους να βρίσκονται υπό εξαφάνιση.

Βλέπετε, δεν είναι μόνο τα πρωταθλήματα που έχουν σταματήσει. Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού απαγορεύουν και τις προπονήσεις, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές των ομάδων να μην έχουν το δικαίωμα να συγκεντρωθούν μαζί και να γυμναστούν.

Τα ερασιτεχνικά γήπεδα, βάση του νόμου, έβαλαν και αυτά λουκέτο, ενώ ορισμένες από τις ομάδες προκειμένου να μην χάσουν τη συνοχή τους αναγκάζονται και προπονούνται στα κρυφά, πηγαίνοντας στα κλεφτά σε κάποιο χώρο για να γυμναστούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις προάλλες ομάδα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου είχε πάει για προπόνηση στο Νότιο Πάρκο και σύμφωνα με πληροφορίες μόλις την τελευταία στιγμή πρόλαβαν οι παίκτες και το τεχνικό τιμ να φύγουν από τον χώρο, όταν κάποιος τους σφύριξε ότι έρχεται αστυνομία. Διαφορετικά ακόμα θα πλήρωναν πρόστιμα.

Χωρίς κίνητρο αποχωρούν

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται όμως και οι ομάδες του ερασιτεχνικού μπάσκετ.

Πρόκειται για σωματεία που στηρίζονταν σε ορισμένους παράγοντες που έβαζαν χρήματα από την τσέπη τους για να κρατούν τις ομάδες αυτές όρθιες και να εκπληρώνονται οι ανάγκες τους.

Κίνητρο για τους παράγοντες αυτούς ήταν να οδηγήσουν την ομάδα τους ψηλά ή να τη βοηθήσουν στην επιβίωση της. Πλέον όμως, με τα πρωταθλήματα ανενεργά και την οικονομική κρίση της πανδημίας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συνεχίσουν να προσφέρουν. 

Έτσι, μετά το lockdown και χωρίς να ξέρει κανείς να πει με σιγουριά πότε θα ξεκινήσουν και πάλι τα πρωταθλήματα, πολλές από τις ομάδες αυτές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον αθλητικό χάρτη.