Η επιστημονική κοινότητα και η πολιτική ηγεσία στη Γερμανία εξακολουθούν να ελπίζουν ότι το μερικό απαγορευτικό του Νοεμβρίου θα αποδώσει και θα καταφέρει να ανακόψει το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ακόμη και ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Λίντνερ που συγκαταλέγεται στους σφοδρότερους επικριτές της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Στο προοίμιο του τελευταίου lockdown ο φιλελεύθερος πολιτικός είχε διατυπώσει όμως και το εξής ερώτημα: «Τι θα έρθει μετά; Τι θα γίνει τον Δεκέμβριο; Τι θα συμβεί δηλαδή εάν αυξηθούν και πάλι τα κρούσματα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων;».

Η καγκελάριος Μέρκελ και οι 16 πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων προχωρούν σε έναν πρώτο απολογισμό των μέτρων. Το ενδεχόμενο έστω και μερικής χαλάρωσης των περιορισμών μπορεί να αποκλειστεί, όπως εκτίμησε την Παρασκευή και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ. Με φόντο την έξαρση των κρουσμάτων το ερώτημα που τίθεται περισσότερο είναι τι θα ακολουθήσει εάν τα ήδη αυστηρά μέτρα δεν αποφέρουν καρπούς;

«Κρίνονται τα Χριστούγεννα, το σύστημα υγείας, η ευημερία μας»

Προ δυο εβδομάδων ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών κομμάτων CDU/CSU Ραλφ Μπρίνκχαους το είχε διατυπώσει ως εξής: «Οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν εάν και πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί εάν το σύστημα υγείας μας αντέχει την πανδημία. Τις επόμενες εβδομάδες θα κριθεί εάν μπορεί να διατηρηθεί η οικονομική μας ευημερία».

Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνιζε από την πλευρά του ενώπιον εκπροσώπων του νοσηλευτικού κλάδου πως εν ανάγκη θα πρέπει να εργαστούν ακόμη και θετικοί στον κορωνοϊό νοσηλευτές και γιατροί, για να μην καταρρεύσει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αξιοσημείωτο είναι πως όταν τον Οκτώβριο έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι στο Βέλγιο εργάζονταν σε υπερπλήρη νοσοκομεία γιατροί και νοσηλευτές παρότι είχαν μολυνθεί, η γερμανική κοινή γνώμη αλλά και η επιστημονική κοινότητα παρακολουθούσε σχεδόν εμβρόντητη τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει αναπάντητο. Τι μορφή θα έχει ο απολογισμός εάν αποδειχτεί ότι τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά; «Εάν δεν υπάρξουν αξιοσημείωτες μεταβολές, αυτό δεν θα είναι τόσο τραγικό», φέρεται να είπε η καγκελάριος πριν το lockdown στις αρχές Νοεμβρίου σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Θα έρθει και νέο κλείσιμο των σχολείων; Η διδασκαλία πρέπει να συνεχίσει να γίνεται στα σχολεία και στους παιδικούς και αυτό «όσο γίνεται περισσότερο», είπε η υπουργός Παιδείας της Ρηνανίας-Παλατινάτου και πρόεδρος του συμβουλίου των ομολόγων της στα κρατίδια, Στέφανι Χούμπιγκ.

Κίνδυνος χιλιάδων λουκέτων στο λιανικό εμπόριο

Και τι θα γίνει με τα καταστήματα; Θα κλείσουν και πάλι; Και αυτό εν μέσω της χριστουγεννιάτικης περιόδου που είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για το λιανικό εμπόριο, αφήνοντας έτσι και πάλι ελεύθερο πεδίο στην Amazon και τους υπόλοιπους κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου;

Ο Εμπορικός Σύνδεσμος Γερμανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ένα νέο κλείσιμο των καταστημάτων «θα σήμαινε για πολλούς, ειδικά για τις επιχειρήσεις ένδυσης, το τέλος», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος του συνδέσμου Στέφαν Γκεντ. Οι εκτιμήσεις θέλουν έως και 50.000 λουκέτα καταστημάτων λιανικής στις γερμανικές μεγαλουπόλεις. Ο υπουργός Οικονομικών Σολτς έχει προϊδεάσει ήδη για νέα πακέτα στήριξης των επιχειρηματιών. Σε κατάσταση συναγερμού τελεί όμως και η εστίαση, με ξενοδόχους και εστιάτορες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Στόχος των μέτρων του Νοεμβρίου ήταν να δουλέψουν τα καταστήματα και η εστίαση «κανονικά» τον Δεκέμβριο και να μπορέσουν να περάσουν οι περισσότεροι άνθρωποι τα Χριστούγεννα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Τουλάχιστον με την οικογένειά τους. Εντούτοις οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί στο μεταξύ ότι οι φετινές γιορτές θα είναι τελείως διαφορετικές. Ειδικά για τους επιχειρηματίες. Πολλοί εστιάτορες και ξενοδόχοι εξακολουθούν βέβαια να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έστω και μερικώς τις επιχειρήσεις τους. Πόσο μάλλον που τους τελευταίους μήνες επένδυσαν πολλά χρήματα για την προστασία των πελατών τους. Και πολύ περισσότερο που μέχρι στιγμής παραμένει μετέωρο εάν μετά τη γενναία στήριξη του Νοεμβρίου το κράτος αναπληρώσει και τις πιθανές απώλειες του Δεκεμβρίου που λόγω Χριστουγέννων θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Μέχρι στιγμής όμως όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά αφού οι πολιτικές ηγεσίες δεν φαίνεται να έχουν αποφασίσει ο,τιδήποτε. «Στόχος μας είναι να πέσουμε στο 7ήμερο κάτω από τα 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους», επισήμανε ο βαυαρός πρωθυπουργός Ζέντερ στην Münchner Merkur. Αυτός είναι ο στόχος που έχουν καταρχήν κατά νου και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ και οι σημαντικότεροι σύμβουλοί της, όπως ο υπ. Καγκελαρίας Μπράουν που είναι και γιατρός. Προς το παρόν η χώρα απέχει παρασάγγας από τον μαγικό αριθμό των 50 κρουσμάτων αφού ο σχετικός δείκτης βρίσκεται στο 130. Το δε νέο ρεκόρ κρουσμάτων που κατέγραψε προ ημερών η Γερμανία με σχεδόν 24.000 νέες μολύνσεις εντός 24ώρου προμηνύει δύσκολες συζητήσεις και αποφάσεις στην αυριανή διάσκεψη της καγκελαρίου με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς.