Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα θα ζήσουμε κατά πάσα πιθανότητα στα πλαίσια της νέας -λόγω κορωνοϊού- κανονικότητας που βιώνουμε, όπως προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πρωινοί Τύποι», υπογράμμισε πως «κάλαντα με τη λογική που είχαμε πέρσι και όλες αυτές οι διαδικασίες όπως καταλαβαίνετε πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας». Προσέθεσε επίσης πως «εικόνες με παιδάκια σε γειτονιές και από σπίτι σε σπίτι δεν μπορούμε να δούμε».

Ο Στέλιος Πέτσας, στην ίδια συνέντευξη, δήλωσε επίσης ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αναμένεται να έρθει στη χώρα μας τον Ιανουάριο κι άμεσα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των υγειονομικών. Μέχρι και το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021, η Ελλάδα αναμένεται να έχει εφοδιαστεί με 25 εκ. παρτίδες εμβολίου, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη όλου του πληθυσμού και με το δεδομένο ότι χρειάζονται δυο δόσεις για κάθε άνθρωπο.

Πόσο θα διαρκέσει το lockdown

Η βασική κατεύθυνση για το πανελλαδικό lockdown που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να παρέλθει στις 30 Νοεμβρίου. Παρά ταύτα, επιστήμονες εκτιμούν ότι η πορεία των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, των νοσηλειών και των διαθεσιμοτήτων στις ΜΕΘ ενδέχεται να σημάνει την παράταση του lockdown.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιου Τσακρή, ο οποίος χθες εμφανίστηκε βέβαιος για παράταση του lockdown. O κ. Τσακρής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι τις επόμενες ημέρες πιθανώς να αποφασιστεί ένα καθολικό lockdown -στα πρότυπα του Μαρτίου- για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι νέες μολύνσεις παραμένουν στα ύψη. Μέχρι στιγμής, αυτό το σενάριο δεν έχει επιβεβαιωθεί από κυβερνητικά στελέχη.

Παρά ταύτα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, επαναλαμβάνοντας ότι η στόχευση είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα.