Κορωνοϊός σε συσκευασία κατεψυγμένων γαρίδων που είχαν εισαχθεί από τη Σαουδική Αραβία εντοπίστηκαν στην Κίνα.

Ο κορονοϊός βρέθηκε στην πόλη Λαντζού στη συσκευασία μιας παρτίδας γαρίδων που εισήχθησαν από τη Σαουδική Αραβία την ώρα που η Κίνα αυξάνει τους ελέγχους στα κατεψυγμένα προϊόντα. Η Δημοτική Υγειονομική Επιτροπή της Λαντζού ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ότι χθες βρέθηκε θετικό ένα δείγμα στο εσωτερικό τμήμα της συσκευασίας εισαγόμενων κατεψυγμένων γαρίδων από τη Σαουδική Αραβία και ότι η συσκευασία αυτή είχε περάσει από τον τελωνειακό έλεγχο στην παράκτια πόλη Τιανζίν.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης κατεψυγμένων προϊόντων στην Λαντζού, όπου εντοπίστηκε το θετικό δείγμα, έκλεισαν προσωρινά, όλοι οι υπάλληλοι του εργοστασίου υποβλήθηκαν σε τεστ για κορονοϊό, όλες οι συσκευασίες τροφίμων σφραγίστηκαν και εντοπίστηκαν όλες εκείνες που είχαν διατεθεί στην αγορά, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι γαρίδες είχαν αγοραστεί από την εταιρεία Zhanjiang Guolian Aquatic Products Co Ltd, είχαν εισέλθει στη χώρα στις 21 Οκτωβρίου και είχαν φθάσει στην Λαντζού στις 8 Νοεμβρίου.

To θετικό δείγμα στην Λαντζού έρχεται μετά τον εντοπισμό του ιού, χθες, Παρασκευή (13.11.2020) στη συσκευασία μιας παρτίδας κατεψυγμένου μοσχαρίσιου κρέατος από την Βραζιλία στην Γουχάν και στη συσκευασία μοσχαρίσιου κρέατος από την Αργεντινή στις επαρχίες Σαντόνγκ και Τσιανγκσού αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εισαγωγός χώρα μοσχαρίσιου κρέατος και οι χώρες από τις οποίες το προμηθεύεται είναι συνήθως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό σε κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μικρός, αλλά η Κίνα έχει επανειλημμένως σημάνει συναγερμό έχοντας εντοπίσει τον ιό σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ