Θα φανταζόταν κανείς ότι ζώντας σε μια ηλιόλουστη χώρα θα παίρναμε σε καθημερινή βάση την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό!

Έλλειψη σε βιταμίνη D παρατηρείται επίσης σε εφήβους, παιδιά και αρκετές γυναίκες.

Ένα κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά μπορεί να γίνει ο καθημερινός σας σύμμαχος.

Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη, αφού ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου. Η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από πολλές ασθένειες, όπως σκλήρυνσης κατά πλάκας, καρδιοπάθειας και απλής γρίπης. Μόλις δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Όμως, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις συχνά δεν μας επιτρέπουν να περνάμε όσο χρόνο θα θέλαμε έξω. Προστιθέμενου του παράγοντα της απαγόρευσης άσκοπων εξόδων και περιπάτων, τα πράγματα φαίνονται δύσκολα.

Κι όμως, μια σωστή διατροφή μπορεί να ισορροπήσει την κατάσταση. Καταναλώστε σολωμό, τόνο, αυγά (τους κρόκους τους!), γάλα, τυρί (κίτρινο) και βοδινό συκώτι και δεν θα έχετε ανάγκη κανένα φαρμακευτικό συμπλήρωμα διατροφής, πάντα σε συνεργασία με τον γιατρό σας και σύμφωνα με τους δείκτες των εξετάσεών σας.