Οι ελληνικές λίμνες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μορφολογία τους, την ποικιλομορφία τους, την ιστορία και τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν.
Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια από τις περιφερειακής ενότητες της Ελλάδας που διαθέτει μια πολύ μεγάλη και εντυπωσιακή ποικιλία σε λίμνες. Μια από αυτή, λοιπόν, έχει τη δική της ιστορία να διηγηθεί και στην ιστορία μπλέκεται με τον δικό του τρόπο και ένας μετεωρίτης.
Ο λόγος για την ελληνική λίμνη του Κομήτη ή απλώς λίμνη Κομήτη, η οποία βρίσκεται στην περιοχή. Και μπορεί να είναι μια πολύ μικρή λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας αλλά η δημιουργία της κρύβει κάτι ιδιαίτερο.
Η λίμνη Κόμητη είναι η μεγαλύτερη από μια σειρά λίμνες που απλώνονται η μία μετά την άλλη κοντά στη Βόνιτσα. Σε ένα πανέμορφο σκηνικό στους μεγάλους υδρότοπους του Αμβρακικού. Θα ακούσεις να την αποκαλούν και Λιμνοβρόχι.
Όχι μόνο αυτήν αλλά και τις υπόλοιπες τέσσερις μαζί με αυτήν. Η συγκεκριμένη είναι το λεγόμενο Μεγάλο Λιμνοβρόχι. Τα Λιμνοβρόχια είναι πέντε μικρές, κυκλικού σχεδόν σχήματος, λίμνες γλυκού νερού στα νότια του Αμβρακικού.
Η ονομασία «Λιμνοβρόχι» μάλλον αναφέρεται στην τροφοδοσία τους από τις βροχές ενώ μια άλλη εκδοχή λέει ότι πρόκειται για παραφθορά της λέξης «λινοβρόχι», η οποία προέρχεται από την χρήση των νερών για την επεξεργασία του λιναριού.
Γιατί όμως ονομάζεται λίμνη Κομήτη; Όπως μπορείς να φανταστείς, αυτό το όνομα έχει να κάνει με το σχήμα της. Στην προκειμένη περίπτωση η λίμνη Κομήτη έχει ένα κυκλικό σχήμα που λέγεται ότι μοιάζει να δημιουργήθηκε από την πτώση μετεωρίτη.
Και κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν. Κι αυτό γιατί η η αλήθεια είναι ότι τα Λιμνοβρόχια μαζί με τη λίμνη Κομήτη είναι καρστικής προέλευσης και τροφοδοτούνται από επιφανειακές απορροές.
Πηγή: exploringgreece.tv.
(Το βίντεο από το κανάλι Andreas Koutsothanasis).