Ο κολοκυθόσπορος (παίρνει το όνομά του από τα σπόρια της κολοκύθας) είναι γνωστός και ως πασατέμπος (από το «passatempo», που στα Ιταλικά σημαίνει «διασκέδαση για να περνά η ώρα»), λέξη που περιγράφει τη χρησιμότητά του ως ενός ευχάριστου μέσου για να περνάμε τον χρόνο μας, καθώς είναι φτηνός και πολύ εύκολο να βρεθεί. Εκτός, όμως, από νόστιμος, ο κολοκυθόσπορος αποτελεί και μια πολύ υγιεινή και υψηλής διατροφικής αξίας τροφή. Τον βρίσκουμε στην αγορά κατά κανόνα ψημένο και συχνά και αλατισμένο. Η προέλευσή του μπορεί να είναι ελληνική, αλλά συχνά εισάγουμε και ωμά σπόρια από την Τουρκία, την Ουκρανία, την Κίνα και τη Βουλγαρία, τα οποία ψήνονται στη χώρα μας, όπως αναφέρει το vita.

H διατροφική του ταυτότητα

Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα ωμέγα λιπαρά οξέα και κυρίως λινολεϊκό οξύ. Είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες (κυρίως φυλλικό οξύ), φυτικές ίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Τα 100 γρ. πασατέμπου μας δίνουν περίπου 550 θερμίδες.

Πώς μας ωφελεί

Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο

Συχνά οι κεφαλαλγίες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο μέταλλο συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει ή και να προλαμβάνει τους πονοκεφάλους. Γι’ αυτό και ο κολοκυθόσπορος, ακριβώς επειδή είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά πλούσιο σε μαγνήσιο, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τους πονοκεφάλους.

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα

Ο κολοκυθόσπορος, όπως και οι υπόλοιποι σπόροι (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος κ.λπ.), μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

Έχει διουρητική δράση

Ο πασατέμπος δρα διουρητικά και έτσι συγκαταλέγεται στις τροφές που προστατεύουν από τις πέτρες, βοηθώντας τα νεφρά μας να παραμένουν υγιή. Επίσης, θεωρείται ότι μπορεί να έχει προληπτική δράση ακόμη και όσον αφορά την υγεία του προστάτη.

Βελτιώνει το λιπιδαιμικό μας προφίλ

Εικάζεται ότι ο κολοκυθόσπορος, χάρη στη διατροφική του σύσταση, βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και στη μείωση της χοληστερίνης.

Προστατεύει από τον διαβήτη

Ο πασατέμπος συστήνεται και σε διαβητικούς, καθώς σε πανεπιστημιακή έρευνα που έγινε στην Κίνα (και δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2007) φαίνεται ότι η κατανάλωση πασατέμπου μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην αναγέννηση των κυττάρων του παγκρέατος.