Χωρίς «λίπος» βρήκε την εστίαση το δεύτερο lockdown και η κατάσταση είναι δραματική για χιλιάδες οικογένειες της Πάτρας που ζουν από τα μαγαζιά του υγειονομικού κλάδου.

Η πρώτη καραντίνα, η πτώση του τζίρου που ακολούθησε και το δεύτερο lockdown που οδήγησε στο κλείσιμο των καταστημάτων γονάτισε τους επαγγελματίες του κλάδου και μαζί με αυτούς τους εργαζόμενους τους, εκ των οποίων αρκετοί από αυτούς εργάζονται εδώ και χρόνια στα μαγαζιά τους.

«Πραγματικά η κατάσταση είναι δραματική για όλες αυτές τις οικογένειες. Το lockdown ήρθε για να αποτελειώσει τον κλάδο, βρίσκοντας τις περισσότερες επιχειρήσεις να μην έχουν οικονομικά αποθέματα από όλη αυτή την κατάσταση που έχει προκύψει» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

«Υπάρχουν δεκάδες οικογένειες και νοικοκυριά που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να επιβιώσουν. Με κλειστά τα μαγαζιά, δεν έχουν εισοδήματα από πουθενά, οι υποχρεώσεις τρέχουν, ενώ δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική ενίσχυση από το κράτος».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα 2.000 ευρώ που όπως ανακοίνωσε θα δώσει η κυβέρνηση από την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι μία μεγάλη ανάσα για πολλούς επαγγελματίες του κλάδου.

Από τα 2.000 αυτά οι επαγγελματίες θα πρέπει να επιστρέψουν τα 1.000, όμως τουλάχιστον μέσα από αυτά τα χρήματα θα μπορέσουν να ζήσουν και να έχουν ένα μικρό απόθεμα για να ανοίξουν τα μαγαζιά τους όταν το lockdown τελειώσει.

«Υπάρχει βέβαια και η επιδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όμως τα χρήματα αυτά θα καθυστερήσουν, οι πληρωμές θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο, ενώ πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου θα μείνουν από έξω, με τις αιτήσεις τους να μην γίνονται δεκτές» τονίζει ο κ. Στεργίου.

Ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια το επόμενο διάστημα

Αυτό πάντως που είχε πραγματικά ανάγκη η αγορά μία επιδότηση από το κράτος, με την μορφή κεφαλαίου κίνησης για όλες τις επιχειρήσεις, με το ποσό να καθορίζεται από τον χαμένο τζίρο το διάστημα της πανδημίας, δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα για την κυβέρνηση.

Αντίθετα, τα όσα λέγονται για επιμήκυνση του lockdown ή άνοιγμα – κλείσιμο των καταστημάτων ανά περιόδους, προκαλούν μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επαγγελματίες.

«Μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από τέτοιους όρους. Δεν είναι γραφείο, ούτε υπηρεσία. Έχει προμήθειες, έχει παραγγελίες, χρειάζεται να κάνει τον ανάλογο προγραμματισμό» σχολιάζει επί του ζητήματος ο κ. Στεργίου και προσθέτει:

«Το μόνο θετικό είναι ότι τουλάχιστον οι εργαζόμενοι μας που αποτελούν οικογένεια για μας, θα πάρουν ένα σχετικά καλό ποσό από την αναστολή εργασίας, έχοντας έτσι την δυνατότητα να επιβιώσουν αυτό το μήνα. Από εκεί και πέρα όλα είναι δύσκολα και αβέβαια για τον κλάδο».