O κορυφαίος επιστήμονας της Pfizer αποκάλυψε ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός ήδη εργάζεται για μια νέα εκδοχή του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού σε μορφή σκόνης, που μπορεί να λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη φύλαξή του σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης.

Όπως είπε μιλώντας στο Business Insider ο Μάικλ Ντόλστεν, η Pfizer σχεδιάζει ήδη μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο τον ερχόμενο χρόνο. Ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε λίαν υποσχόμενα ενδιάμεσα αποτελέσματα από το εμβόλιό του κατά κορωνοϊού, που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 90% παρέχοντας ανοσία σε 94 άτομα που μετείχαν στη μελέτη. Και τώρα ετοιμάζεται να ζητήσει εντός του μήνα – πιθανώς την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου - από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έκτακτη έγκριση για την κυκλοφορία του εμβολίου.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σ’ αυτή την εκδοχή του εμβολίου, καθώς θα πρέπει να φυλάσσεται στους -70 βαθμούς Κελσίου και ακόμη και πολλά κορυφαία νοσοκομεία δεν διαθέτουν τέτοια ψυγεία. Την ίδια ώρα, τα εμβόλια θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό πάγο -μια στερεή μορφή διοξειδίου του άνθρακα, που όταν αναμειχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να δημιουργήσει ένα λουτρό κρύου πάγου, με θερμοκρασία -78 βαθμών Κελσίου. Ο Ντόλστεν είπε ότι η Pfizer σχεδιάζει ένα εμβόλιο δεύτερης γενιάς σε μορφή σκόνης, που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό. «Σκεφτόμαστε κάποιες δυνατότητες για τα εμβόλια της επόμενης γενιάς. Για την Covid-19 πιστεύω ότι θα παρουσιάσουμε τον επόμενο χρόνο ένα εμβόλιο σε μορφή σκόνης», δήλωσε στο Business Insider. Ένα τέτοιο εμβόλιο θα χρειαζόταν απλή συντήρηση στο ψυγείο κι όχι σε βαθιά κατάψυξη. Ωστόσο, ο Ντόλστεν δεν αποκάλυψε την ακριβή θερμοκρασία, στην οποία θα πρέπει να φυλάσσεται το νέο εμβόλιο.