Νέο ταξίδια σε μια σειρά χωρών ξεκινά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικλ Πομπέο λίγο μετά τις εκλογές και λίγο πριν αποχωρήσει από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ταξίδια του Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 23 Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει στάσεις σε μια σειρά χωρών όπως η Γαλλία, η Τουρκία, η Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι το γεγονός ότι αναφέρεται ότι σε όλες τις χώρες που θα ταξιδέψει θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κρατών, εκτός από την Τουρκία! Σε ότι αφορά στην επίσκεψη στην Τουρκία αναφέρεται ότι ο Μάικ Πομπέο θα έχει συνάντηση μόνο με τον πατριάρχη Βαρθολομάιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στη Γαλλία, την Τουρκία, τη Γεωργία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία μεταξύ 13 και 23 Νοεμβρίου.

Στο Παρίσι, ο ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μακρόν, τον Υπουργό Εξωτερικών Λεντριάν και άλλους ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσουν και να ενισχύσουν τη διατλαντική τους συνεργασία σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, καθώς και στην αντιτρομοκρατία και τις παγκόσμιες απειλές.

Μετά το Παρίσι, ο ΥΠΕΞ Πομπέο θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίο, για να συζητήσει θρησκευτικά θέματα που αφορούν την Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει την ισχυρή μας θέση για τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία στάση του ΥΠΕΞ στην Ευρώπη θα είναι η Τιφλίδα, στη Γεωργία, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ζουραμπίτσβιλι, τον πρωθυπουργό Γκαχάρια και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαλκαλιάνη, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και για να προτρέψουμε σε περαιτέρω πρόοδο στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Θα συναντηθεί επίσης με τον Πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, Ηλία.

Στη συνέχεια, ο ΥΠΕΞ θα ταξιδέψει στο Ισραήλ όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου για να συζητήσουν τις Συμφωνίες Αβραάμ και τις κοινές προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των κακόβουλων δραστηριοτήτων του Ιράν. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιάντ για να συζητήσουν για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και περιφερειακά θέματα. Θα ταξιδέψει επίσης στο Κατάρ για να συναντηθεί με τον Αμίρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της ενότητας του Κόλπου.

Η τελική στάση του ΥΠΕΞ θα είναι στη Σαουδική Αραβία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.