Η αστυνομία στην Γεωργία έκανε χρήση κανονιών νερού εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (KEE).

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης για επανάληψη των βουλευτικών εκλογών της 31ης Οκτωβρίου στις οποίες όπως υποστηρίζουν σημειώθηκε νοθεία. Αυτόπτες μάρτυρες και τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν πως η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης δακρυγόνα, όμως η αστυνομία το αρνήθηκε.

Μικρές ομάδες διαδηλωτών άρχισαν στη συνέχεια να πετούν πέτρες εναντίον της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές έφθασαν στο κτίριο της ΚΕΕ από την κύρια λεωφόρο Ρουσταβέλι της πρωτεύουσας, όπου χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση. Η αστυνομία ανέφερε πως διαδηλωτές επιχείρησαν έφοδο στο κτίριο της ΚΕΕ.

«Καθώς οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν βίαιες μεθόδους και δεν υπάκουσαν στις οδηγίες της αστυνομίας, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε χρήση αναλογικής βίας εντός των εξουσιών του», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο. Η Συνήγορος του Πολίτη της Γεωργίας και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νίνο Λομτζάρια, επέκρινε τη χρήση κανονιών νερού.

Διαδηλωτής δέχεται ρίψη νερού από την αστυνομία στην Γεωργία

«Η χρησιμοποίηση κανονιών νερού σε ψυχρό καιρό και εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών δεν ήταν δικαιολογημένη», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση της επικεφαλής της ΚΕΕ, Ταμάρ Ζβάνια, και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Γεωργία: Το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις εκλογές

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Ονειρο κέρδισε το 48,23% των ψήφων, με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM), να παίρνει το 27,18%.

Όταν τα αποτελέσματα έδωσαν τη δυνατότητα στο κυβερνών κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση, οκτώ κόμματα της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένου του UNM, δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί το κυβερνών κόμμα και τους υποστηρικτές του για εξαγορά ψήφων, απειλές εναντίον ψηφοφόρων και παρατηρητών και για παραβιάσεις στη διάρκεια της διαδικασίας καταμέτρησης. Οι ηγέτες του Γεωργιανού Ονείρου αρνούνται τις κατηγορίες.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο κτίριο της ΚΕΕ μετά τη λήξη μιας προθεσμίας στις 8.00 μ.μ. για την αποπομπή της επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής και την έναρξη συνομιλιών για τη διεξαγωγή νέων εκλογών η οποία δεν έλαβε απάντηση από την κυβέρνηση.

Ρίψη νερού σε διαδηλωτές στην Τιφλίδα

Η οικονομία της χώρας του Νοτίου Καυκάσου των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πληγεί σκληρά από το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα από τις 10 μ.μ. έως τις 5.00 π.μ. στις μεγαλύτερες πόλεις λόγω μιας εκτόξευσης του αριθμού των περιστατικών μόλυνσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου.