Από το 30% της χωρητικότητας τους, στο 50% και από το 50% στο… μηδέν.

Κάπως έτσι πήγε η κατάσταση με την πορεία του κορωνοϊού για τα θέατρα και τις παραγωγές τους, με τους γνωστούς ηθοποιούς στα θεατρικά σχήματα της Αθήνας να κάνουν λόγο για μια επιθετική στάση της κυβέρνησης απέναντι στον χώρο.

Αν τα θέατρα της Αθήνας που είναι μεγάλα και απευθύνονται σε περισσότερο κόσμο, έχουν πάθει ζημιά όλους αυτούς τους μήνες, σκεφτείτε τις πληγές που έχει αφήσει η πανδημία στις αντίστοιχες θεατρικές επιχειρήσεις της Πάτρας που είναι αρκετά μικρότερες και έχουν μία πιο μικρή εμπορική δυναμική.

Μιλάμε για επιχειρήσεις που είναι κλειστές από το πρώτο κύμα της πανδημίας, πριν καν ξεκινήσει η πρώτη καραντίνα, παρέμειναν έτσι και το καλοκαίρι που ακολούθησε, ενώ εκεί που ετοιμάζονταν να ανοίξουν δειλά - δειλά, τον Οκτώβρη, λίγες μέρες μετά τους ήρθε το δεύτερο lockdown.

Είναι να μην γονατίσουν; Τα μικρά θέατρα της Πάτρας που για πολλούς αντιπροσωπεύουν την λεγόμενη θεατρική άνθηση που φαίνεται ότι έχει γνωρίσει η πόλη τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζονταν για μια χρονιά συντήρησης, ανεβάζοντας τα περισσότερα κάποιες παλιότερες παραγωγές, μικρές παραστάσεις, σε συνθήκες covid.

Βλέπετε, οι νέες παραγωγές απαιτούν χρήματα και χρήματα με τέτοια ζημιά που έχουν πάθει και με το μισό σχεδόν ποσοστό της εμπορικής τους δυναμικής να μην μπορούν καν να το αξιοποιήσουν λόγω κανόνων προστασίας, δεν υπάρχουν.

Πλέον μετά και το δεύτερο lockdown τα περισσότερα από αυτά μάλλον θα δώσουν μια μεγάλη νέα παράταση στην πρεμιέρα τους, καθώς εκτός όλων των άλλων, είναι αμφίβολο αν θα τους αφήσουν να ανοίξουν τα Χριστούγεννα.

Οπότε το όλο θέμα πάει προς άνοιξη μεριά και εφόσον όλα πάνε καλά. Το σίγουρο είναι ότι επικρατεί μία μεγάλη αβεβαιότητα και σε αυτού του είδους τις πολιτιστικές επιχειρήσεις, ενώ τα μέτρα στήριξης από την πολιτεία είναι ελάχιστα μπροστά στη ζημιά που έχουν πάθει.