Υλικά

250 γραμ. βούτυρο
440 γραμ. ζάχαρη
5 αυγά
1 σακούλα φαρίνα
260 ml γάλα
1 βανίλια
2 κουτ. σούπας κακάο

Εκτέλεση

Χτυπάτε το βούτυρο, ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη και ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζετε το χτύπημα για 3 λεπτά. (*Μυστικό: Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να κρεμώσουν. Αυτό θα κάνει το κέικ μας πιο αφράτο και αέρινο. Επίσης, όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η άριστη πρώτη ύλη για τέλειο αποτέλεσμα).

Προσθέτετε διαδοχικά τη φαρίνα μαζί με το γάλα και τη βανίλια ανακατεύοντας ελαφρά. (*Μυστικό: Όταν κάνουμε ανάμειξη στερεών και υγρών το κάνουμε σταδιακά σε 3 φάσεις στερεά και 2 φάσεις υγρά ξεκινώντας και τελειώνοντας πάντα με τα στερεά. Αυτό βοηθάει τη ζύμη να ομογενοποιηθεί πιο σωστά. Επίσης, από την ώρα που βάζουμε τα στερεά υλικά, φροντίζουμε να ανακατέψουμε ίσα που να ενωθούν.)

Παίρνετε 7 κουτ.σούπας ζύμη, προσθέτετε 2 κουτ.σούπας κακάο και ανακατεύετε.

Στρώνετε σε μια καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα τη μισή ζύμη, προσθέτετε το μείγμα κακάο και τελειώνετε με την υπόλοιπη ζύμη. (*Μυστικό: Δεν ξεχνάμε ποτέ να τινάξουμε το περιττό αλεύρι από τη φόρμα)

Με πιρούνι ανακατεύετε ελαφριά ώστε να αναμειχθούν οι στρώσεις.

Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα στη μεσαία θέση του φούρνου επί μία ώρα. (*Μυστικό: Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσει το πρώτο μισάωρο γιατί θα "καθίσει" και δεν θα φουσκώσει το κέικ μας)

Ελέγχουμε το κέικ μας ότι είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Θα πρέπει να βγαίνει στεγνό.

Αφού ψηθεί το κέικ μας το αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον 10' στη φόρμα και να κρυώσει καλά και έπειτα το ξεφορμάρουμε.

Αφού κρυώσει προαιρετικά απλώνουμε κάποιο γλάσο σοκολάτας ή πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: cookpad.com