Ως το τελειωτικό χτύπημα για το λιανικό εμπόριο της Πάτρας και τις δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς χαρακτηρίζεται το δεύτερο lockdown, μέσα σε ελάχιστους μήνες, που έφερε ο κορωνοϊός.  

Πολλοί από τους εμπόρους της Πάτρας ακούγοντας τον πρωθυπουργό το περασμένο διάστημα να αποκλείει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown και ότι το λιανικό εμπόριο επειδή δεν αποτελεί εστία μετάδοσης θα έμεινε ανοικτό, τον πίστεψαν.

Προχώρησαν σε παραγγελίες και γέμισαν τα καταστήματα τους με είδη, πληρώνοντας τους προμηθευτές τους. Πλέον ένα μεγάλο μέρος των εμπόρων αυτών (και είναι αρκετοί), βρίσκονται σε απόγνωση.

Δεν έχουν χρήματα, τους έχει μείνει το εμπόρευμα και οι υποχρεώσεις τρέχουν για όταν τα καταστήματα τους ανοίξουν και πάλι. Σύμφωνα με παράγοντες της εμπορικής αγοράς τα λουκέτα που θα ακολουθήσουν από τις αρχές του 2021 θα έρθουν σαν τσουνάμι στην τοπική οικονομία.

Οι περισσότεροι θα δώσουν αγώνα για να ανοίξουν τα μαγαζιά τους την περίοδο των Χριστουγέννων, μπας και περισώσουν την κατάσταση, όμως από το νέο έτος και μετά, κρίνοντας από το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας, είναι απίθανο να αντέξουν.

Στον εμπορικό κόσμο θεωρούν ότι το λιανικό εμπόριο, ειδικότερα σε μια περιοχή, όπως είναι η Αχαΐα, δεν έπρεπε να κλείσει.

Στην συλλογιστική αυτή κινήθηκαν οι ανακοινώσεις και του συνδικαλιστικού τους φορέα, του Εμπορικού Συλλόγου, τονίζοντας στα μέλη του ότι δεν είναι μόνοι τους στον αγώνα αυτό και να δείξουν αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον. 

Τα μαγαζιά όμως κλείνουν και κλείνουν σε έναν από τους παραδοσιακά καλύτερους μήνες του χρόνου, τον Νοέμβριο, ένας μήνας όπου δουλεύει η αγορά. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν πλέον για τον θάνατο του εμπορίου δια μέσω της καραντίνας.