Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο για την εστίαση. Το καμπανάκι για τον κλάδο έχει ξεκινήσει να χτυπά από την αρχή της πανδημίας έντονα.

Πλέον μετά και την δεύτερη καραντίνα στην οποία μπαίνει ο κλάδος, αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι θα σιγήσει εντελώς, όχι γιατί τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τα καταστήματα, αλλά γιατί πλέον δεν θα υπάρχει καν λόγος να χτυπάει.

Το σκηνικό το πρωινό του Σαββάτου στα καταστήματα εστίασης ήταν κάτι παραπάνω από μελαγχολικό.

Κλειστά μαγαζιά, με τους εργαζόμενους να έχουν μαζέψει τα τραπέζια και τις καρέκλες και στη συνέχεια να κάθονται και να συζητούν, προφανώς για τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Τα περισσότερα από τα εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μάλλον δεν θα λειτουργήσουν καθόλου για take away.

Για τους περισσότερους επαγγελματίες τέτοιων καταστημάτων δεν υπάρχει λόγος να λειτουργήσουν έτσι, τα έξοδα δεν βγαίνουν. 

Πέρα από αυτό είναι και θέμα ψυχολογίας. Υπάρχει απογοήτευση στον κλάδο. Το θετικό για τους εργαζόμενους είναι ότι τουλάχιστον θα πάρουν τα χρήματα της αναστολής εργασίας.

Είναι όμως σίγουρο ότι μέχρι να ανοίξουν τα καταστήματα και τερματίσει η καραντίνα θα έχουν χαθεί δεκάδες θέσεις εργασίας. Σε ένα κλάδο που απασχολεί κοντά στους 25 με 30.000 εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή.

«Αν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, με χρήματα που να δοθούν στην αγορά και στις επιχειρήσεις ενισχύοντας τες πραγματικά και όχι με δανεικά, τότε δεν υπάρχει αύριο» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. «Η καταστροφή είναι αναπότρεπτη».