Την εκθετική αύξηση της διασποράς του κορωνοϊού που έχουν καταγράψει οι ειδικοί και που οδήγησε την κυβέρνηση στο να πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε γενικό lockdown μέχρι τις 30 Νοεμβρίου επιβεβαιώνει το γεγονός ότι μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους επτά συνάνθρωποί μας από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Όπως είπε, εξάλλου, στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος «την αποτύπωση της διασποράς θα την έχουμε και την επόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Γώγος έκανε λόγο για τρομακτικά επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για lockdown κάνοντας λόγο για «σχεδόν κάθετη άνοδο στην καμπύλη και αυτό δεν συμβαίνει πολλές φορές».

Ερωτηθείς, δε, για τις εικόνες μαζικής μετακίνησης προς την επαρχία των κατοίκων της Αττικής ο κ. Γώγος απάντησε ότι «θα το δούμε αν επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να έχει την μικρή δυνατή επιβάρυνση αν και μας δημιουργεί μια ανησυχία».

«Ο ιός μπορεί να εμφανίσει τέτοιες αιφνίδιες εικόνες και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων μέτρων, υπήρχε αδήριτη ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα» εξήγησε ο κ. Γώγος αναφέροντας χαρακτηριστικα ότι «μπορεί να κάνουμε και δύο φορές την ημέρα τηλεδιασκέψεις για να πιάσουμε τις γρήγορες επιδημιολογικές αλλαγές των δεδομένων».

Στόχος των ειδικών, όπως εξήγησε, είναι ο ρυθμός μεταδοτικότητας R0 του κορωνοϊού να μειωθεί στη μονάδα για το Rt. «Αν το Rt πάει στο 1,1 ή στο 1,2 σημαίνει ότι αρχίζει και καλπάζει ο ιός καθώς υπάρχει πολλαπλασία έκθεση».

«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να τηρήσει τα συγκεκριμένα μέτρα που δεν είναι τόσο βαριά όσο τον Μάρτιο. Η διαφορά ήταν ότι τότε τρομάξαμε γιατί είδαμε ότι μπορεί να πεθάνει κόσμος γιατί τα συστήματα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένα καθώς δεν υπήρχαν θεραπευτικά δεδομένα, δεδομένα πρόληψης, ούτε καν για τις μάσκες δεν ξέραμε αν βοηθάνε ή όχι» κατέληξε ο κ. Γώγος.