Το μαντικό σπήλαιο του Ηρακλή βρίσκεται κοντά στον οικισμό Μετόχι ανάμεσα στα χωριά Ελαιώνας και Ζαχλωρίτικα της Αιγιάλειας.

Το σπήλαιο ταυτίζεται με το μαντείο του Ηρακλή που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας (2ος αιώνας μ.Χ.) μεταξύ των αρχαίων Αχαϊκών πόλεων Βούρα και Ελίκη, σε απόσταση 5.5 χλμ, νοτιοανατολικά της Ελίκης.

Σύμφωνα με τις περιγραφές του, στο εσωτερικό του σπηλαίου υπήρχε άγαλμα του Ηρακλή μπροστά στο οποίο οι πιστοί έπαιρναν χρησμό ρίχνοντας αστραγάλους και ερμηνεύοντας τους συνδυασμούς τους σε πίνακα. Η θέση περιλαμβάνει τρία επίπεδα μέσα στον κροκαλοπαγή βράχο, που αρμόζουv στη λειτουργία αρχαίου αγροτικού ιερού.

Ο κατώτερος θάλαμος στο επίπεδο της εισόδου φέρει κόγχες και υπολείμματα χριστιανικών τοιχογραφιών που υποδηλώνουν μεταγενέστερη χρήση του σαν εκκλησία. Το δεύτερο και το τρίτο επίπεδο έχουν επίσης ανοίγματα στη βόρεια πλευρά του βράχου. Η επικοινωνία τους με τον κατώτερο θάλαμο γινόταν πιθανότατα με ξύλινη σκάλα, άλλα και μέσω λαξευτών σκαλοπατιών που εiναι ακόμα ορατά στα εσωτερικά ανώτερα τμήματα της νότιας πλευράς του βράχου. Στο εσωτερικό και αριστερά της εισόδου διακρίνονται σειρές οπών σε οριζόντια διάταξη που πιθανόν δηλώνουν την πρόσφυση δοκών για τη στήριξη στέγης.

Σε απεικόνιση του σπηλαίου που παραθέτει ο Γάλλος περιηγητής του 19ou αιώνα Α. Blouel φαίνεται στην πρόσοψη λαξευμέvο κεφάλι ζώου, ίσως λιονταριού. Είναι πιθανό ότι το τμήμα αυτό αποκολλήθηκε μετά από σεισμό. Λόγω της θέσης του και της επιβλητικής θέας προς την πεδιάδα της Ελίκης και τον Κορινθιακό κόλπο, το μαντικό σπήλαιο του Βοuραϊκού Ηρακλή θα αποτελούσε κεντρικό σημείο στην παράλια διαδρομή που ένωνε τις πόλεις της αρχαίας Αιyιάλειας.


ΜΑΝΤΙΚΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ (DRONE). ORACULAR CAVE OF HERACLES VOURAIKOS, ACHAEA, GREECE.

Βίντεο: Kώστας Γκέρτζος