Η προσωρινή μεταφορά των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης (σταθμός Βενιζέλου), απασχόλησε σήμερα την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η Μαίρη Σάρπ και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Βασιλειάδης) συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κατοίκων της συμπρωτεύουσας, κ.λπ., οι οποίοι ζητούν, μεταξύ των άλλων, την ακύρωση της από 4.3.2020 απόφασης της υπουργού Πολιτισμού, όπως αναφέρει το protothema.

Η προσβαλλόμενη απόφαση αφορά την μελέτη της εταιρείας Αττικό Μετρό για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλος (μετρό Θεσσαλονίκης) και την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων και την επανοτοποθέτησή τους στην αυτή θέση κατά ποσοστό 92%, μετά την λήξη των εργασιών κατασκευής του σταθμού.

Οι προσφεύγοντες, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη, παραβιάζει τις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας, της χρηστής διοίκησης, της ασφάλειας δικαίου, το νόμο 3028/2002 περί μετακίνησης μνημείων, κ.λπ.

Παρέμβαση στο ΣτΕ, υπέρ της προσβαλλόμενης απόφασης, έχουν πραγματοποιήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και επιμελητήρια της συμπρωτεύουσας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα.