Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, το Όσλο, θα κλείσει τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα αθλητικά κέντρα και τα κολυμβητήρια για να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι δημοτικές αρχές, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν θα μπορούν πλέον να σερβίρουν αλκοόλ.

«Προχωράμε σε κοινωνικό lockdown του Όσλο», δήλωσε ο δήμαρχος του Όσλο Ρέιμοντ Γιόχανσεν σε συνέντευξη Τύπου. «Οι αριθμοί είναι σαφείς. Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης αυξάνεται».

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ώρα, 01.00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη). Θα λήξουν σε τρεις εβδομάδες εάν οι αρχές δουν μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα αφού η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ ανακοίνωσε νέο γύρο συστάσεων και περιορισμών, όπως το να καλούνται οι Νορβηγοί να αποφύγουν τις μετακινήσεις εντός της χώρας και να παραμείνουν στα σπίτια τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο σωρευτικός αριθμός 14 ημερών των κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους στη Νορβηγία διαμορφώθηκε σήμερα στο 105,3, ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρώπη πίσω από τη Φινλανδία και την Εσθονία, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών.

Αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ περιοχών και οι αρχές ανησυχούν περισσότερο για την κατάσταση στο Όσλο και το Μπέργκεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη.

Στο Όσλο, ο σωρευτικός αριθμός 14 ημερών των κρουσμάτων COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους ήταν 192,5, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, με το 5,2% όσων εξετάστηκαν για κορωνοϊό να βρίσκονται θετικοί.

«Ένας στους 4 ανθρώπους δεν γνωρίζει πώς μολύνθηκε», δήλωσε ο Ρόμπερτ Στιν, επικεφαλής των υπηρεσιών Υγείας στην πόλη του Όσλο.