Για τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη λίγες ώρες πριν την εφαρμογή του γενικού lockdown.

«Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τη Θεσσαλονίκη άδεια, την έχουμε συνηθίσει διαφορετικά. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κάθε μέρα είχαμε τέτοια αύξηση των κρουσμάτων που αν συνεχίζαμε έτσι δε θα μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε. Για αυτό ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα. Η πίεση του συστήματος υγείας ήταν τέτοια που όσο και να προσπαθούσαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές δε θα τα βγάζαμε πέρα. Οι 187 διασωληνωμένοι σε λίγες ημέρες θα έφταναν μεγάλο αριθμό και δε θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε», είπε η κ. Παγώνη.

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο, δε θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την περιπέτεια. Προχωράμε εφαρμόζοντας τα μέτρα ώστε σε 20 μέρες να σταματήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα φυσικά θα γίνουν περισσότερες οι μέρες. Δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα όλοι. Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες “πληρώνουμε” τα πάρτι που έγιναν, τον συνωστισμό στις πλατείες και στα ΜΜΜ», συνέχισε η ίδια.

Σχολιάζοντας την τροπολογία που πέρασε εχθές, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας για την επείγουσα πρόσληψη 300 γιατρών για τις ΜΕΘ, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι «Για να πας σε ΜΕΘ είτε ως νοσηλευτής είτε ως γιατρός πρέπει να έχει συγκεκριμένη εξειδίκευση. Έπρεπε να είχαν γίνει αυτά πιο μπροστά. Η ΕΙΝΑΠ είχε κάνει επανειλημμένως εισηγήσεις για αυτά τα θέματα. Πρέπει να ενισχυθεί τάχιστα το σύστημα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μέχρι να δούμε πότε ξεκινάει η μείωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευόμενων. Πάνω από 1600 άτομα νοσηλεύονται σε κλινικές κορωνοϊού. Ένα ποσοστό αυτών θα διασωληνωθεί».

Παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ για την έλλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια
Μιλώντας για την έλλειψη που σημειώνεται σε αντιγριπικά εμβόλια, η κ. Παγώνη είπε ότι «Η επιτροπή είχε διαβεβαιώσει ότι οι παραγγελίες των αντιγριπικών εμβολίων ήταν πάρα πολλές και δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ξεκινάνε οι ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν το εμβόλιο και μετά οι υπόλοιποι. Θα γίνει παρέμβαση από την ΕΙΝΑΠ σήμερα και θα τηλεφωνήσουμε στο υπουργείο να τελειώνει αυτό το θέμα. Να ρωτήσουμε και τι έχει συμβεί, γιατί δεν έχουμε καταλάβει τι έχει συμβεί. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουν έρθει στις φαρμακαποθήκες. Δεν είναι δυνατό να μην έχουν τα φαρμακεία εμβόλια. Αυτό είναι απαράδεκτο».