Την ώρα που συνεχίζεται η καταμέτρηση σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες, χθες το βράδυ ξέσπασαν οι πρώτες κοινωνικές αναταραχές στις ΗΠΑ.

Ακόμη δεν γνωστό ποιος θα είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς συνεχίζεται ακόμα η καταμέτρηση σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το τοπίο έχει αρχίσει να ξεδιαλύνει, με τον Τζο Μπάιντεν να προηγείται σταθερά και να βρίσκεται μόλις 17 εκλέκτορες μακριά από τον μαγικό αριθμό των 270.

Παρόλα αυτά, επειδή ακριβώς υπάρχει ο φόβος της επέκτασης των κοινωνικών αναταραχών, ο Τζο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα προσεχτικός.

Τα μηνύματα, λοιπόν, που έρχονται από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να είναι ενωτικός και αισιόδοξος για τη νίκη του, αλλά δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις που μπορεί να οξύνουν περισσότερο τη κοινωνική πόλωση.

Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίζεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να αμφισβητήσει για να σταματήσει την καταμέτρηση και σίγουρα δημιουργεί με τις δηλώσεις του ένα κλίμα αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας.

Είναι σίγουρα μια από τις πιο διχαστικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, καθώς όποιος και αν αναδειχτεί νικητής δεν θα χαίρει την νομιμοποίηση στα μάτια σχεδόν της μισής χώρας.