«Δεν αντέχουμε, αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Τα λόγια γνωστού εμπόρου της Πάτρας για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά της αχαϊκής πρωτεύουσας σε περίπτωση γενικευμένου lockdown και στην Αχαΐα (κάτι που είναι και το πιθανότερο ως σενάριο) αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Οι έμποροι ελπίζουν ότι η απόφαση αυτή για το καθολικό lockdown δεν θα πιάσει το λιανικό εμπόριο, με την κυβέρνηση να αφήσει ένα "παραθυράκι" για τις περιοχές που βρίσκονται σε καλή κατάσταση υγειονομικά.

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που τα εμπορικά μαγαζιά δεν είναι εστίες μετάδοσης. Όμως μέχρι ώρας κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα.

Αντίθετα στην εστίαση της περιοχής οι επαγγελματίες του κλάδου μετά και τα όσα έγιναν γνωστά από το απόγευμα της Πέμπτης, με την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την χώρα, το έχουν σίγουρο ότι θα κλείσουν τα καταστήματα τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν προχωρήσει καν σε παραγγελίες, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος.

Από την πλευρά του ο ΣΚΕΑΝΑ προσπαθούσε να επικοινωνήσει το απόγευμα της Πέμπτης με τα αρμόδια υπουργεία για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Και για την εστίαση το κλείσιμο των καταστημάτων θα είναι καταστροφικό.

Πολλα μαγαζιά δεν θα κατορθώσουν να ξανανοίξουν

Το σενάριο πάντως του καθολικού lockdown επιβεβαιώνεται και μέσα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Πέμπτης ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της ειδικής ομάδας επιστημόνων Χαράλαμπο Γώγο.

Πάμε και στην Αχαϊα για καθολικό lockdown έως τις 30 Νοεμβρίου. Μένει να δούμε στις 12 το μεσημέρι ακούγοντας το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν αλλάξει κάτι, έστω και την τελευταία στιγμή.

Πάντως, εφόσον περάσουμε σε lockdown, με τοπική αγορά που ήδη έχει πατώσει, τόσο στο εμπόριο, όσο και στη εστίαση, πολλά από τα καταστήματα που θα κλείσουν είναι σίγουρο ότι δεν θα κατορθώσουν να ανοίξουν.

Αφήστε που θα μείνει και μία πίκρα στον κόσμο της Πάτρας και της Αχαΐας, με την έννοια ότι όλο αυτό το διάστημα κατόρθωσε με νύχια και δόντια να κρατήσει την πορεία του ιού σε ένα σταθερό επίπεδο, όμως, παρόλα αυτά μπαίνει και αυτή στο «τσουβάλι» του lockdown.