Ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό μερικές ημέρες να νιώθετε υπνηλία, αν αναζητάτε διαρκώς μια ακόμη κούπα καφέ για να βρείτε ενέργεια ή ονειρεύεστε το κρεβάτι σας με τα μάτια ανοιχτά, είναι σημαντικό να επαναξετάσετε τον τρόπο ζωής σας. Ορίστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως αναφέρει το vita.

*Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος οδηγεί σε εξάντληση την επόμενη ημέρα. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας, σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και υπνηλία και φυσικά μειώνει τα επίπεδα ενέργειάς σας. Είναι σημαντικό να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ, έτσι ώστε ο οργανισμός σας να έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.

Επίσης σημαντική είναι η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη από το νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital», οι άνθρωποι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξηγούν ότι η ασυνέπεια στα ωράρια ύπνου κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει με ακανόνιστο ρυθμό μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να αισθάνεστε υπνηλία και ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

*Προσαρμόστε τη διατροφή σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν νιώθουν τα επίπεδα ενέργειά τους πεσμένα, στρέφονται σε τρόφιμα και ροφήματα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και συγκεκριμένα σε ζάχαρη. Και ενώ αυτές οι επιλογές μπορούν να δώσουν μια άμεση ώθηση στην ενέργειά σας, δεν αποτελούν παρά μια προσωρινή λύση, που στη συνέχεια σας αφήνει και πάλι εξουθενωμένους. Προκειμένου να έχετε μια διατροφή που σας χαρίζει ενέργεια είναι σημαντικό να τρώτε ένα ισορροπημένο πρωινό, να έχετε μικρά και συχνά γεύματα, να καταναλώνετε καφεΐνη με μέτρο και να μένετε ενυδατωμένοι.

*Κόψτε το κάπνισμα

Αν και όλοι γνωρίζουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βγάλουν από τη ζωή τους το τσιγάρο. Ως γνωστόν, το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει την οξυγόνωση του αίματος, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ενέργεια. Σίγουρα το να κόψετε το κάπνισμα απαιτεί επιμονή και αυτοσυγκράτηση εκ μέρους σας, ωστόσο αξίζει την προσπάθεια.

Εύκολοι τρόποι να ανεβάσετε την ενέργειά σας μέσα στην ημέρα

Βγείτε μια σύντομη βόλτα για περπάτημα
Καθίστε στον ήλιο για μερικά λεπτά
Κάντε μερικές ασκήσεις stretching
Δοκιμάστε ένα γρήγορο ντους