Τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με την οποία θα διεξαχθούν για πρώτη φορά οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, παρουσίασαν σήμερα σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λουρίδας.

Κατά την τοποθέτησή της, η Υπουργός κατέδειξε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επελέγη η ηλεκτρονική διεξαγωγή της διαδικασίας και δη ημέρα Σάββατο:

α) Τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, και την τάση απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας.

β) Τη διασφάλιση του αδιάβλητου και απόρρητου της εκλογικής διαδικασίας καθώς το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα και χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη διεξαγωγή και των πρόσφατων πρυτανικών εκλογών σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

γ) την ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας τηρουμένων των μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό

δ) την αποτροπή οποιασδήποτε επίδρασης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των εκπαιδευτικών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει το σχολείο να κλείνει, η εκπαιδευτική διαδικασία να διακόπτεται και οι εργαζόμενοι γονείς να αναγκάζονται να πάρουν άδεια από την εργασία τους. Προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς να αγκαλιάσουν τη νέα αυτή, απλή, γρήγορη, σύγχρονη, αδιάβλητη εκλογική διαδικασία. Να συμμετάσχουν, να έχουν λόγο στην επιλογή των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, να βγουν μπροστά δείχνοντας τον καινούριο δρόμο, όπως ταιριάζει στο λειτούργημά τους. Ευχαριστούμε θερμά το ΥΠΨΗΔ και τον Υπουργό κ. Πιερρακάκη, καθώς και το ΕΔΥΤΕ, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα στο σημαντικό αυτό εγχείρημα. Ας κάνουμε όλοι μαζί ένα ακόμη βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και την ψηφιακή εποχή», επεσήμανε κατά την τοποθέτησή της η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.