Μπορεί το νυχτερινό κλαμπ της Πάτρας που έγινε θέμα σε όλη την Ελλάδα, με το βίντεο από το πάρτι που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και έπαιξε σε αθηναϊκά κανάλια, να έκλεισε με απόφαση της διεύθυνσης του, όμως το ζήτημα, εξακολουθεί και συζητιέται ανάμεσα στους επαγγελματίες της εστίασης.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, με την παρέμβαση που έκανε την Κυριακή, ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν θα γίνουν ανεκτές από τον κλάδο τέτοιου είδους συμπεριφορές αφού αυτές είναι σίγουρο πλέον ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα σε όλα τα καταστήματα τα οποία θα κλείσουν, εφόσον η διασπορά αυξηθεί και περάσουμε στο επίπεδο της αυξημένης επιτήρησης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφικό για όλον τον κλάδο της εστίασης, αλλά και ταυτόχρονα άδικο για τους επαγγελματίες εκείνους που όχι μόνο τηρούν τα μέτρα με ευλάβεια, αλλά έχουν φτάσει στο σημείο να κλείνουν τα μαγαζιά τους προληπτικά, όταν μαθαίνουν ότι υπάρχει κρούσμα που να σχετίζεται έστω και έμμεσα με τις επιχειρήσεις τους, χωρίς να έχει έρθει σε επαφή το τελευταίο διάστημα.

Τα πρόσφατα παραδείγματα με τα δύο καταστήματα στον πεζόδρομο της Ηφαίστου το αποδεικνύουν αυτό. Όσοι λοιπόν δεν συμμορφώνονται απειλούν τους υπολοίπους με οικονομική καταστροφή γιατί αν περάσουμε στον "κόκκινο" χάρτη, τότε αυτόματα έρχεται και το καθολικό lockdown για τα μαγαζιά. 

Το μήνυμα του Πέτσα προς τον κλάδο

Άλλωστε, το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, όταν σχολίασε το βίντεο με το κορωνο πάρτι, ήταν έμμεσο, αλλά ξεκάθαρο: 

Αν συνεχιστούν τέτοια περιστατικά οι λίγοι θα κλείσουν τους πολλούς αφού τα μέτρα δεν θα είναι μεμονωμένα, αλλά γενικευμένα, καλώντας έτσι στην ουσία και τους υπόλοιπους επαγγελματίες να πάρουν θέση παύοντας τα φαινόμενα αυτά. 

Για αυτό και τέτοιες συμπεριφορές την ώρα που το σύνολο της εστίασης της περιοχής αγωνία για να μην περάσει η Αχαΐα από τον κίτρινο στον κόκκινο χάρτη, έχουν προκαλέσει την οργή του συνόλου του κλάδου.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι τα καταστήματα της περιοχής μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, έχουν την δυνατότητα να μένουν έως τις 23:30 το βράδυ (οι περισσότεροι δεν το περίμεναν και προχώρησαν για παραγγελίες για το βράδυ του Σαββάτου την τελευταία στιγμή), είναι μία ελπίδα για τον κλάδο που δεν θα πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη. 

Τους παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν

Χαρακτηριστικό της αγωνίας με την οποία ζουν τις τελευταίες ημέρες οι επαγγελματίες της εστίασης, είναι ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε μια συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές και τους ζητούν τι να κάνουν για να μην κλείσουν τα καταστήματα τους.

Τα τηλέφωνα που έχει δεχθεί ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης από τον χώρο της εστίασης είναι αρκετά, με τον ίδιο να τους τονίζει ότι αυτό που ζητούν εξαρτάται άμεσα και από αυτούς.

Πάντως, η συνεργασία των υγειονομικών αρχών με την εστίαση και το ΣΚΕΑΝΑ είναι άριστη, με τους πρώτους να αναφέρονται συνεχώς στην ευσυνειδησία του κλάδου και στο ότι πλέον το σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης.