Ένα ρολόι αξίας 67.000 λιρών που πουλούσαν τα Harrods έβαλε στο «μάτι» ένα ζευγάρι Ρουμάνων, που κατάφερε να το αποκτήσει δια της κλοπής και μάλιστα χρησιμοποιώντας τον εξάχρονο γιο τους.

Το ζευγάρι, Ilie Para και Marta Para-Bloj,αμφότεροι ετών 33, πήγαν στο πολυτελές κατάστημα στο Νάιτμπριτζ, στο κεντρικό Λονδίνο λίγες ημέρες πριν την κλοπή. Πήραν δε φωτογραφίες του ρολογιού Royal Offshore Oak, 18 καρατίων σε ροζ χρυσό.

Στις 19 Σεπτεμβρίου επέστρεψαν με τον εξάχρονο γιο τους. Όταν ο πωλητής γύρισε την πλάτη, η γυναίκα άλλαξε το υπερπολυτελές ρολόι με ένα αντίγραφο, που είχε κρύψει στην κουκούλα του γιου της, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η εξιχνίαση της κλοπής έγινε λίγες ημέρες αργότερα, όταν η αστυνομία σταμάτησε τους Ρουμάνους που επέβαιναν σε ένα μαύρο Audi στο λιμάνι του Ντοβέρ, προσπαθώντας να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πώς έγινε η κλοπή

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, το ζευγάρι επισκέφθηκε τα Harrods πέντε ημέρες πριν την κλοπή. Περπάτησαν στο κατάστημα, περνώντας από πολλά σημεία πώλησης ρολογιών, μέχρι που έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν το ρολόι που ήθελαν να κλέψουν.

Η γυναίκα δοκίμασε μερικά από τα ρολόγια που της έδειξε μέλος του προσωπικού και στη συνέχεια πήρε πολλές φωτογραφίες από το ρολόι που ήθελε. Στη συνέχεια το ζευγάρι αποχώρησε από τα Harrods.

Σύμφωνα με τις αρχές, χωρίς αμφιβολία, οι πολλές φωτογραφίες που πήραν αποσκοπούσαν στην κατασκευή ενός ρεαλιστικού αντιγράφου. Λίγες ημέρες αργότερα, επέστρεψαν στο πολυκατάστημα μαζί με το αγόρι και ζήτησαν να δουν το ρολόι, ισχυριζόμενοι ότι θέλουν να αγοράσουν ένα δώρο για τον πατέρα της γυναίκας.

Τότε κατάφεραν να αλλάξουν τα ρολόγια, τοποθετώντας το αντίγραφο στη θέση του αυθεντικού και υποστήριξαν ότι θέλουν να το σκεφτούν, ενώ ήταν νευρικοί όταν τους ζήτησαν τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

Πώς κατάλαβαν ότι το αυθεντικό ρολόι είχε κλαπεί

Η πωλήτρια αγνοούσε τι συνέβη, ωστόσο την επομένη ένας συνάδελφός της παρατήρησε ότι το καντράν του ρολογιού ήταν διαφορετικό κι ότι έλειπε ο σειριακός αριθμός.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές, που τους σταμάτησαν στο λιμάνι του Ντοβέρ, με τη γυναίκα να φορά το ρολόι στο αριστερό της χέρι.

Οι δικαστές θεώρησαν ότι η κλοπή ήταν προμελετημένη. Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων είπε ότι η γυναίκα είναι έγκυος στο πρώτο τρίμηνο και έχει συγκεκριμένες δυσκολίες και ανησυχίες.

Το ζευγάρι ομολόγησε ότι έκλεψε το ρολόι από το κατάστημα. Το δικαστήριο τους έθεσε υπό κράτηση πριν τη δίκη τους, στις 14 Δεκεμβρίου.