Η ανακοίνωση αναφέρει: "Για άλλη μια φορά, τόσο οι φοιτητές, όσο και οι καθηγητές, γινόμαστε μάρτυρες της απουσίας κρατικής μέριμνας για την ασφαλή συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου. Το υπουργείο Παιδείας αφήνει τα Ιδρύματα υλικοτεχνικά ελλειπή και υποστελεχώμενα βάζοντας εμπόδια στην συνέχιση και ολοκλήρωση των σπουδών μας, υποβαθμίζοντας παράλληλα με αυτό τον τρόπο την ουσία της ιατρικής εκπαίδευσης, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι και η δια ζώσης διδασκαλία. 

Είναι κοινή ομολογία πως η διεξαγωγή της κλινικής άσκησης των φοιτητών Ιατρικής 5ου και 6ου έτους στο ΠΓΝΠ ξεκίνησε φέτος διαφορετικά λόγω της πανδημίας του covid – 19.

  •  Οι φοιτητές ασκούνται σε μικρότερες ομάδες μεν αλλά έχει μειωθεί δραματικά η επαφή τους με την κλινική άσκηση, αποτέλεσμα των τραγικών ελλείψεων μελών ΔΕΠ που αδυνατούν να συνδυάσουν την ιατρική τους ειδικότητα και να εποπτεύσουν την εκπαίδευση των φοιτητών σε μικρότερες ομάδες.  
  • Πραγματοποιήθηκε μόνο ένα τεστ πριν την έναρξη της κλινικής άσκησης, υπήρξαν κρούσματα σε φοιτήτρια και θαλάμους και το Τμήμα σταθερά δεν ενημέρωνε επίσημα και με σχέδιο ιχνηλάτησης τους φοιτητές! 
  • Το 3ο έτος της Ιατρικής που πραγματοποιεί κλινική άσκηση 1 φορά την εβδομάδα ξεκίνησε χωρίς καμία διενέργεια τεστ! 

Ήδη, πριν το διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη, οι καθηγητές μπήκαν στη διαδικασία για το αν θα επιλέξουν το θεραπευτικό από το εκπαιδευτικό έργο, γιατί οι ελλείψεις στο ΠΓΝΠ δεν επιτρέπουν και τα δύο! Είναι χαρακτηριστικό πως στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας (725.000 κάτοικοι) υπάρχουν 44 κλίνες ΜΕΘ, από τις οποίες μόνο οι 16 είναι για COVID. Ήδη η νοσηλευόμενοι από τον ιό φθάνουν τους 20. Ταυτόχρονα το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε «σύστημα μίας νόσου» αφήνοντας πίσω τη θεραπεία, τη διάγνωση χιλιάδων ασθενών, όπως συνέβη και από το 1ο κύμα της πανδημίας!

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ!

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ!

  Είναι σχεδιασμένο στα πρότυπα του «Σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου» που προωθεί και υλοποιεί με την πολιτική της η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Δηλαδή αυτό που στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» επιλέγει τα εκατομμύρια προϋπολογισμού να τα δώσει σε ερευνητικά προγράμματα για πολεμικά drones ή γεύσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου και όχι για την κάλυψη των αναγκών μας σε μόρφωση! Αυτό που αδυνατεί να δώσει στους φοιτητές Ιατρικής δωρεάν ρόμπα και στηθοσκόπιο, να δεχτεί το σύνολο των αιτούντων μετεγγραφή και δωμάτιο στην Φοιτητική Εστία! 

Τα μέτρα που έχει επιλέξει να πάρει είναι:

  • Η ενίσχυση των κλινικάρχων με 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • 20 εκατομμύρια ευρώ σε καναλάρχες για να μας πείσουν για την ατομική ευθύνη κρύβοντας την κρατική ανευθυνότητα.
  • 5 επιπλέον δισεκατομμύρια νέων φόρων για το λαό το 2021.
  • Επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια για μαχητικά αεροσκάφη Rafale , με τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προσληφθεί χιλιάδες εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί. 
  • Φέρνει νομοσχέδιο – έκτρωμα κάνοντας νόμο τις 10 ώρες δουλειάς! Νομοσχέδιο που ξεκίνησε χρόνια πριν από τους γιατρούς και προειδοποιούσαμε για την επέκταση του!

  Όλοι εμείς που δεν συμβιβαζόμαστε με αυτή τη κατάσταση διεκδικούμε όσα έχουμε ανάγκη για να γίνουμε οι ολοκληρωμένοι γιατροί που έχει ανάγκη ο λαός μας. Καλούμε το Τμήμα να στηρίξει τις διεκδικήσεις μας!

ΜΕ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ 

ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΡΕΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΑΠ - ΝΔΦΚ

   Ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας είναι ο μόνος δρόμος που έχει αποτέλεσμα!  Κάθε φοιτητής είναι τώρα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δει πως για να έχει αντίκρισμα η ατομική του προσπάθεια και το διάβασμα, θα πρέπει να τα συνδυάσει με τη συλλογική διεκδίκηση κόντρα σε όλους όσοι υποβαθμίζουν τις σπουδές μας. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Καμία αναστολή κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων. Να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένα η κλινική άσκηση με ασφάλεια, με ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού και του ΕΣΥ. 
  2. Πραγματοποίηση τεστ για τον SARS-CoV-2 σε όλους τους ασκούμενους φοιτητές, δωρεάν και οργανωμένα με ευθύνη του τμήματος, επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα και εάν υπάρξει κρούσμα στο ΠΓΝΠ.
  3. Μικρότερες ομάδες , προσλήψεις σε διδακτικό προσωπικό για να στηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
  4. Δωρεάν μάσκες και άλλα μέσα προστασίας.
  5. Δωρεάν διάθεση επαρκών scrubs γιας τη συμμετοχή των φοιτητών στα χειρουργεία.
  6. Αντισηπτικό σε όλους τους χώρους για απολύμανση χεριών και εργαλείων (στηθοσκόπιο, σφυράκι).
  7. Πλήρης εμβολιασμός και έλεγχος αντισωμάτων των φοιτητών με ευθύνη του τμήματος.
  8. Είσοδος από τις εξωτερικές σκάλες κάθε κλινικής, στην οποία θα γίνεται θερμομέτρηση των φοιτητών. 
  9. Αξιοποίηση των αμφιθεάτρων και φροντιστηριακών αιθουσών για τα θεωρητικά μαθήματα.
  10. Ντουλαπάκια- lockers όπου οι φοιτητές θα φυλάσσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.
  11. Να υπάρξει πρόβλεψη για φοιτητές που οι ίδιοι ή οι οικείοι τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή νοσούν, ώστε να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία.
  12. Ενημέρωση από το τμήμα λοιμώξεων για τα μέτρα προστασίας και τακτικά για την κατάσταση στο ΠΓΝΠ, την ύπαρξη νέων κρουσμάτων.
  13. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού
  14. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  15. Εξασφάλιση επάρκειας μηχανημάτων-αντιδραστηρίων. Σχέδιο επίταξης όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα υγείας.
  16. Επαρκώς στελεχωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ΤΟΜΥ 24ωρης λειτουργίας .
  17. Επαναλειτουργία του Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος που έκλεισε η ΝΔ και άφησε κλειστό ο ΣΥΡΙΖΑ.
  18. Ένταξη των υγειονομικών στα Β.Α.Ε.

Για τα προκλινικά έτη:

  1. Να πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις δια ζώσης, με διαμόρφωση ομάδων και κατάλληλων χώρων, πρόσληψη επαρκούς προσωπικού που θα ανταπεξέλθει στις εκπαιδευτικές ανάγκες. 
  2. Να πραγματοποιηθούν δια ζώσης όλες οι εξετάσεις μαθημάτων, κλινικών , καθώς και οι άτυπες της απαρτιωμένης, με όλα τα μέτρα προστασίας.
  3. Να πραγματοποιηθούν και να αναπληρωθούν τα μαθήματα και η πρακτική άσκηση στο μάθημα των «Κλινικών Δεξιοτήτων».
  4. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές. Να διατεθούν χρήματα από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για τις τρέχουσες ανάγκες".
  5. Άμεσες προσλήψεις διδακτικού, διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού για να πραγματοποιούνται όλες οι διαλέξεις σύμφωνα με τα απαραίτητα υγειονομικά πρότυπα και να καλυφθούν τα ήδη υπάρχοντα χρόνια κενά.
  6. Διαμόρφωση μικρών ομάδων για την διενέργεια των εργαστηριακών ασκήσεων.
  7. Υγειονομική και εξοπλιστική αναβάθμιση των υποδομών (αμφιθεάτρων, υπολογιστικών κέντρων, εργαστηρίων).
  8. Αξιοποίηση όλων των χώρων των Ιδρυμάτων, με κατάλληλη διαμόρφωση τους, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών, ιδιωτικών χώρων, για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.
  9. Να διανεμηθούν άμεσα τα συγγράμματα, ως τότε να υπάρξει πρόσβαση σε ηλεκτρονικές εκδόσεις εφόσον δεν λειτουργεί και το τμήμα δανεισμού της βιβλιοθήκης.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:

  1. Κινητοποίηση στον Πρόεδρο και την Κοσμητεία Τρίτη 03/11. 
  2. Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων στις 03/11 στις 18.00 από το Παράρτημα.
  3. Κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ Πέμπτη 05/11.
  4. Εξορμήσεις στο κέντρο της πόλης ώστε να μάθει ο λαός για τις διεκδικήσεις μας.
  5. ΓΣ την Τρίτη 10/11 διεκδικώντας παραχώρηση χώρου για την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας!