Ανάσα για την εστίαση της Πάτρας και της Αχαΐας ήταν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, μπροστά σε όλο αυτό που έχει συμβεί με την πανδημία.

Η σχετική καλή υγειονομική πορεία της περιφερειακής ενότητας της Αχαΐας και η σημαντική συνεισφορά που είχαν σε αυτή τα καταστήματα εστίασης και οι επαγγελματίες του κλάδου, δικαιώθηκε κατά κάποιο τρόπο αφού τα μαγαζιά, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, δεν κλείνουν.

Τα όσα ακούγονταν τις τελευταίες ώρες για το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης τις νυχτερινές ώρες από τις 9 το βράδυ ή τις 10, ακόμα και για τις κίτρινες περιοχές (όπως ήταν η δική μας) και μετά, δεν επιβεβαιώθηκαν και αυτό είναι γεγονός ότι σώζει τους επαγγελματίες του κλάδου από την ολική καταστροφή.

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου, ακούγοντας το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, αισθάνθηκε σίγουρα μία ανακούφιση, όπως και δεκάδες ακόμα συνάδελφοί του.

«Ήταν σίγουρα ένα θετικό νέο για την εστίαση της περιοχής το να μην κλείσουν τα καταστήματα το βράδυ ή να μην εφαρμοστεί το καθολικό lockdown στον κλάδο, όπως έγινε στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.

Το αντίθετο, ακόμα και το κλείσιμο των μαγαζιών πριν από τις 12, στις 9 ή στις 10 το βράδυ, θα ήταν μία οικονομική καταστροφή για δεκάδες επαγγελματίες της περιοχής μας που έχουν υποστεί τα πάνδεινα με όλο αυτό που περνάμε».

Η διαφορά λοιπόν για την εστίαση της περιοχής σε ότι αφορά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ότι τα καταστήματα θα κλείνουν αντί για τις 12:30 το βράδυ, μισή ώρα νωρίτερα.

Παράλληλα, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, με βάση τα νέα μέτρα, υποχρεούμαστε να φοράμε τη μάσκα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία από τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα.

Μεγάλη προσοχή για να μείνουμε στο ίδιο επίπεδο

Η Αχαΐα έτσι πήρε μία μεγάλη ανάσα.

Το σημαντικό είναι όμως από εδώ και στο εξής να προσέξουμε όλοι μας για να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού και να παραμείνουμε στο πρώτο επίπεδο της υγειονομικής ζώνης (οι ζώνες από τέσσερις έγιναν δύο), μη φτάνοντας στο δεύτερο με τις περιοχές του αυξημένου κινδύνου και τα αυστηρά μέτρα (εκεί που είναι οι πορτοκαλί και οι κόκκινες).

Αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτό, μέσα στον επόμενο μήνα (τόσο θα ισχύουν τα συγκεκριμένα μέτρα), θα σήμαινε αυτόματα, μέσα σε όλα τα άλλα, το καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης. 

«Πρέπει να προσέξουμε όλοι μας για να διατηρηθούμε στο ίδιο επίπεδο» τονίζει ο Σπύρος Στεργίου. «Όμως το να προσέξουμε όλοι, δεν πρέπει να μείνει μόνο στα λόγια. Είναι κάτι που θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και να το κάνουμε πράξη».