«Από την στιγμή που έχουν αρχίσει να αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και ο κόσμος μπαίνει σε εσωτερικούς χώρους έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Στους κλειστούς χώρους που υπάρχει μεγάλος συνωστισμός εκεί υπάρχει υπερμετάδοση. Αν συντονιστεί η πολιτεία και προσπαθήσουμε όλοι θα δούμε αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «θέλει περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ με μικρότερη πληρότητα και τηλεργασία έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Πολιτεία και πολίτες με συντονισμένες προσπάθειες να προσπαθήσουμε να ανακόψουμε όσο αυτό είναι δυνατόν το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Μόσιαλος είπε ακόμα: «Αυτό δεν σημαίνει ότι το δεύτερο κύμα θα είναι χειρότερο από αυτό που είδαμε στην Ιταλία. Ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσήσουν δεν θα χάσουν την ζωή τους. Την πανδημία θα τη νικήσουμε. Αν σκεφτόμαστε ότι θα πεθάνουμε όλοι θα πάθουμε κατάθλιψη. Να προσέξουμε να μην την πληρώσουν πολίτες που είναι στις ευάλωτες ομάδες».

Για την αντοχή του συστήματος υγείας ο κ. Μόσιαλος είπε: «Κλίνες για νοσηλεία έχουμε στην Ελλάδα, είπε όσον αφορά στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι οι ΜΕΘ. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων είναι μεγαλύτερος και αν χρειαστεί θα διατεθούν και άλλα κρεβάτια».

Ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκι για τα μέτρα λέγοντας: «Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ακριβώς επειδή πήραμε νωρίτερα μέτρα στην πρώτη φάση έδειξε ότι είχαμε και μικρότερο σε διάρκεια lockdown. Η λήψη επόμενων μέτρων θα πρέπει να βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση. Με τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε μεγάλα αστικά κέντρα».

Οι δύσκολοι μήνες μπροστά μας είναι οι επόμενοι 3 με 4. Είμαστε επίσης σε απόσταση λίγων μηνών για τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια και για να μειωθεί το άγχος θα περάσουμε δύσκολα αλλά είμαστε κοντά σε λύση για τις θεραπείες».