Σαρωτικός παραμένει ο κορωνοϊός καθώς ανιχνεύτηκαν 1.690 νέα σε ολόκληρη τη χώρα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη.

Χθες η χώρα ανακοίνωσε για ακόμα μια φορά αρνητικό ρεκόρ, με τα κρούσματα να σταθεροποιούνται σε τετραψήφιο αριθμό, ενώ κάθε μέρα που περνάει πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στα εφιαλτικά σενάρια των 2.000 κρουσμάτων ημερησίως.

Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή ενδέχεται να κυκλοφορούν έως και 40.000 ενεργά κρούσματα κοροναϊού στην Αττική, έκανε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, αριθμός που προκύπτει από την ανάλυση του ιικού φορτίου στα λύματα της Ψυττάλειας.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού σύμφωνα με τον καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Δημοσθένη Σαρρηγιάννη, τα ενεργά κρούσματα στην πόλη κυμαίνονται από 60.000-70.000.

Σπάνε κάθε ρεκόρ οι διασωληνωμένοι
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ο αριθμός – ρεκόρ διασωληνωμένων από την έναρξη της πανδημίας που καταγράφει η Ελλάδα, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να ανακοινώνει, το απόγευμα της Παρασκευής, 128 άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένα.

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με τους επιδημιολόγους να προειδοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, με την πίεση στο Σύστημα Υγείας να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, καθώς οι διαθέσιμες κλίνες μειώνονται. Συγκριτικά μάλιστα με χθες, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 14 σε απόλυτους αριθμούς αλλά μπορεί να είναι περισσότεροι καθώς κάποια κρεβάτια έμειναν κενά και ξαναγέμισαν λόγω θανάτων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έκρουσε καμπανάκι κινδύνου σήμερα λέγοντας πως «με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το σύστημα Υγείας».

Παραθέτοντας τα στοιχεία για την πληρότητα των ΜΕΘ, έκανε λόγο για 100% στη Δυτική Μακεδονία, 46% στην Κεντρική Μακεδονία, 40% στην Ήπειρο, 61% στην Αττική, 60% στην Θεσσαλονίκη και 40% στη Θεσσαλία.

Η κατάσταση στην Ελλάδα
Μόλις μια μέρα έμεινε μακριά από το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων η Ελλάδα, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμα ένα «μαύρο» ρεκόρ. Μάλιστα, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα τα κρούσματα κυμαίνονται σε τετραψήφιους αριθμούς.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε 1.690 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 35 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Για πρώτη φορά, μετά από πολλές ημέρες, η Αττική δεν είναι «πρωταθλήτρια» με τη Θεσσαλονίκη να καταλαμβάνει αυτή τη «μαύρη» πρωτιά με 540 κρούσματα, φυσικά έναν αριθμό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Μάλιστα, αρνητικό ρεκόρ σημείωσε και η Αττική με 422 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Λάρισα καταγράφηκαν 89 νέα κρούσματα, 60 κρούσματα στην Ροδόπη, 38 στη Μεσσηνία, 34 στον Έβρο και από 33 σε Δράμα και Καβάλα.

Φυσικά, μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα.