Συνολικά 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον σεισμό που έπληξε τη Σάμο τον μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους.

«Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας», επισημαίνεται από το υπουργείο.

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για παροχή άμεσης βοήθειας

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Aμυνας έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον ισχυρό σεισμό βορειοδυτικά της Σάμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα μηχανήματα μηχανικού του στρατού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης ενώ παραμένει ένα αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων. Επιπλέον, σε ετοιμότητα δύο ωρών έχει τεθεί ένα αρματαγωγό στη Σαλαμίνα ενώ σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί ένα αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο Ελευσίνας και δύο ελικόπτερα CH-47 στο αεροδρόμιο Μεγάρων.

Σε ετοιμότητα μιας ώρας έχουν τεθεί, επίσης, οι ομάδες «Δευκαλίων» (με διασώστες και εκπαιδευμένους σκύλους) του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας. Έως τώρα δεν υπάρχουν τραυματισμοί στρατιωτικού προσωπικού ενώ δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η υδρογραφική υπηρεσία εξέδωσε warning navtex για τσουνάμι στο Αιγαίο. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα του στρατού ξηράς και της πολεμικής αεροπορίας προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.