Επιβλητικός σε σημείο που σου προκαλεί δέος. Αρχιτεκτονικά κομψός, έτσι ώστε να σε κάνει να τον θαυμάσεις.

Ιστορικός έχοντας τη δική του θρησκευτική συνέχεια αφού πριν γίνει η εκκλησία, όλες οι ιστορικές αναφορές τονίζουν ότι εκεί βρισκόταν ο ναός του Ολύμπιου Ζευς.

Οικουμενικός, βρισκόμενος σε ένα σημείο της Πάτρας από το οποίο "βλέπει" όλη την πόλη και τους ορίζοντες της και έχει ταυτιστεί μαζί του, έχοντας χαρακτηρίσει με την παρουσία του μία ολόκληρη συνοικία, αυτή της άνω πόλης.

Ο ναός του Παντοκράτορα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εκκλησία της Πάτρας μετά τον Άγιο Ανδρέα και εκτός αυτού παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον για τον επισκέπτη.

Είναι ο λαός που σύμφωνα με την παράδοση που υπάρχει φτιάχτηκε ως η μικρογραφία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Παντοκράτορας που τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε μετατραπεί σε τζαμί και αποτελούσε σημείο αναφοράς για το Τάσι, τη συνοικία που ήταν τότε, το εμπορικό κέντρο της Πάτρας, θα παίξει σίγουρα το δικό του ρόλο στην ιστορική ανάπλαση της άνω πόλης.

Το έργο που είναι στα σκαριά για την Πάτρα και πρόκειται να μετατρέψει την άνω πόλη σε πόλο τουριστικού ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας τη γραφικότητα και την αισθητική αυτής της συνοικίας της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Εκεί όπου ο Παντοκράτορας θα αποτελεί θρησκευτικό μνημείο, σημείο αναφοράς και ένα τα κτίρια που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί ο τουρίστας στο πλαίσιο της περιήγησης του στην άνω πόλη.

Για την ώρα δείτε το υπέροχο βίντεο του Giovanni Giusto από τον ναό του Παντοκράτορα, την συνοικία του και την Πάτρα που απλώνεται κάτω από αυτόν.


Παντοκράτορας Πάτρα από ψηλά drone view