Δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία των δειγματοληψιών από τα αστικά λύματα του βιολογικού καθαρισμού της Πάτρας, μια δράση που θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την ακτινογραφία της διασποράς του κορωνοϊού στην ανοικτή κοινότητα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολο Βανταράκη, αυτό που θα κρίνει το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, εξαρτάται από την ΔΕΥΠ Πατρών, καθώς η πρόταση από πλευράς του Εργαστηρίου έχει ήδη δοθεί και περιμένουν την απάντηση της Δημοτικής Επιχείρησης.

Από την ΔΕΥΑΠ και τις επιμέρους προτάσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας θα εξαρτηθεί και ο αριθμός και η συχνότητα των δειγμάτων που θα παρθούν από τα αστικά λύματα.

Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τον Απόστολο Βανταράκη «είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στο πλαίσιο της έρευνας για τον δείκτη της διασποράς στην ανοικτή κοινότητα και τον ακριβή υπολογισμό του επιδημιολογικού φορτίου της.

Ωστόσο, η μέθοδος που θα ακολουθηθεί δεν σχετίζεται με τις αντίστοιχες δράσεις στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη, αφού η Πάτρα είναι μία διαφορετική πόλη, με διαφορετικά στοιχεία που θα πρέπει να βρει και να εφαρμόσει τον δικό της μοντέλο στην όλη διαδικασία».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Βανταράκης όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από την μία μέρα στην άλλη, χρειάζεται ο κατάλληλος αριθμός δειγμάτων, ώστε να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα και να επιτευχθεί ο στόχος της διαδικασίας αυτής

«Είναι όμως γεγονός ότι όσο δεν ξεκινούν οι λήψεις χάνεται πολύτιμος χρόνος που θα μπορούσαμε να είχαμε αξιοποιήσει και εκμεταλλευτεί».

Από την πλευρά της η ΔΥΕΑΠ μετά από επικοινωνία που είχε το patrasevents.gr με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, Ανδρέα Παπανικήτα, υποστηρίζει ότι το όλο θέμα θα λυθεί και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία.

«Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να περάσουν πρώτα και από τα αρμόδια όργανα της Δημοτικής Επιχείρησης για να εγκριθούν» τονίζει ο κ. Παπανικήτας και προσθέτει:

«Όμως το θέμα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ένα ζήτημα που νομίζω ότι αφορά και το Πανεπιστήμιο Πατρών, να γίνει σωστά δηλαδή η όλη η διαδικασία, έτσι ώστε να προκύψουν ασφαλή επιστημονικά συμπεράσματα».