Πιθανή, αλλά όχι μη αναστρέψιμη επιλογή, το ολικό lockdown για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε πως «αν δεν δουλέψουμε και πάμε σε μερικές χιλιάδες κρούσματα δεν θα έχουμε επιλογή παρά γενικό lockdown». Οι δηλώσεις του καθηγητή έρχονται την ώρα που η κυβέρνση ανακοινώνει Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη.

Ωστόσο, ο καθηγητής σημείωσε πως το μέτρο που επεξεργάζεται η επιτροπή για τον κορωνοϊό, που θέλει τα εστιατόρια να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ μπορεί να βοηθήσει. «Νομίζω ότι το μέτρο να κλείνουν τα μαγαζιά νωρίτερα (είναι θετικό), να υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο σε κίτρινες και κόκκινες περιοχές» σημείωσε και πρόσθεσε πως κατά τη γνώμη του είναι πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη η συζήτηση για χρήση μάσκας παντού, ανεξαρτήτως επιπέδου κινδύνου.

Περισσότερα οριζόντια μέτρα για τον κορωνοϊό

Με τα κρούσματα να παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και τη διάδοση του κορωνοϊού να είναι σε επίπεδα άνω του 4,4% (στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό θετικότητα άγγιξε το 6,8%), ο Μανώλης Δερμιτζάκης εκτιμά πως «δεν μπορούμε να συζητάμε για το ότι μια περιοχή είναι κόκκινη και άλλη δεν είναι». Προκρίνει δηλαδή μια σειρά από οριζόντια μέτρα που θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα.

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων περιορισμού διάδοσης του κορωνοϊού, ο Μανώλης Δερμιτζάκης σχολίασε: «Αυτό που ελπίζω είναι ότι τα μέτρα που είχαμε μέχρι τώρα, αφήνουν κάποιο αποτύπωμα. Ελπίζω ότι θα δούμε βελτίωση στις επόμενες έξι μέρες. Ελπίζω να μην πάμε σε κατάσταση που θα δούμε συνεχή αύξηση για πολλές ημέρες».

Ο καθηγητής τόνισε πως «αν δεν δούλεψαν τα μέτρα που έχουμε πάρει ως τώρα», τα επόμενα, δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες να λειτουργήσουν. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δερμιτζάκης δικαιολόγησε την αλλαγή των μέτρων που λαμβάνει η επιτροπή καθώς όπως είπε, ο λόγος που αλλάζουν τα μέτρα είναι ότι είναι τόσο γρήγορη η εξέλιξη της πανδημίας.

Να εφαρμόσουμε για καιρό βαριά μέτρα για τον κορωνοϊό

Για τον καθηγητή θα ήταν προτιμότερο να βρεθεί ένα πακέτο μέτρο το οποίο θα το εφαρμόζουμε για μήνες. «Επειδή οι συνθήκες χειροτερεύουν δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε» σημείωσε και συνέχισε: «Βάζουμε βαριά μέτρα και θέλουμε να τα κρατήσουμε για καιρό».

Όπως είπε, «δεν είναι μόνο για να δούμε το αποτέλεσμα, αλλά και να αφομοιωθούν τα μέτρα. Χρειάζεται λίγος χρόνος. Η προοπτική ενός μήνα μας δίνει μια σταθερότητα. Δεν γίνεται να προσθέτουμε μέτρα κάθε εβδομάδα».

Πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης έδωσε όμως και την εκτίμησή του για τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Καθώς τα τεστ έχουν αυξηθεί, έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε προσεγγιστικά πόσα κρούσματα κορωνοϊού μπορούν να υπάρχουν ανά την επικράτεια. Όπως είπε, με δεδομένο πως πραγματοποιούνται σχεδόν 24.000 τεστ, τα πραγματικά κρούσματα είναι 4 με 5 φορές παραπάνω από εκείνα που ανακοινώνονται.

Ο καθηγητής σημείωσε μάλιστα πως αυτό αφορά τις ημέρες όπου πραγματοποιούνται περισσότερα από 20.000 τεστ κορωνοϊού, καθώς για παράδειγμα την Τετάρτη – ίσως και λόγω της εθνικής επετείου – το σύνολο των τεστ δεν ξεπέρασε τις 13.000.