Σε μια πραγματική δίνη, με δύσκολο γυρισμό, φαίνεται πως έχει παραδοθεί το νόμισμα της Τουρκίας, η τουρκική λίρα.

Ήδη από την περασμένη Τρίτη η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 8,1 λίρες ανά αμερικανικό δολάριο. Σύμφωνα με αναλυτές, η καθοδική πορεία του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας σχετίζεται άμεσα με την προκλητική στάση του Ερντογάν, τη διένεξη με τη Γαλλία, την ΕΕ και την Ελλάδα.

Καίριο ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν και οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσινγκτον, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αφήνει, χθες, ανοικτό το ενδεχόμενο για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι η τουρκική λίρα συνεχίζει στις διεθνείς αγορές έναν κατήφορο χωρίς τέλος. «Σε ετήσια βάση οι απώλειές της ξεπερνούν το 44% απέναντι στο ευρώ και το 37% απέναντι στο (αμερικανικό) δολάριο. Η λίρα έχει εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ υποτιμήσεων, από το οποίο οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν εύκολη διέξοδο» σχολιάζει η εφημερίδα.

Στη Handelsblatt μίλησε και ο αναλυτής της Commerzbank Τάτα Γκοζ. Ο Γκοζ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ορθολογική απάντηση στο ερώτημα “πόσο ακόμα μπορεί να πέσει η λίρα”». Κατά την άποψή του, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να δρομολογήσει μία μεγάλη πτώση επιτοκίων, ώστε να ανακόψει τη δυναμική της υποτίμησης, αλλά και αυτό ακόμη το εγχείρημα θα είχε αβέβαιη έκβαση. 

«Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς την τουρκική λίρα είναι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται θιασώτης των χαμηλών επιτοκίων. Πολλοί επενδυτές φοβούνται την επιρροή του στην κεντρική τράπεζα» καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.