Ύστατο «καμπανάκι» για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τις αντοχές των ΜΕΘ της χώρας σήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη.

Τη στιγμή που οι επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση για τα νέα μέτρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κυρία Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι «τα πράγματα είναι οριακά. Θα πρέπει τώρα να δούμε τι περαιτέρω μέτρα χρειάζεται να πάρουμε. Εχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των νοσηλευόμενων».

Η κυρία Παγώνη σε εκείνο το σημείο τόνισε ότι «ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε κλινικές Covid έχει ξεπεράσει τους 1.000. Αυτό δεν το γνωρίζει ο κόσμος. Το σύστημα είναι σε οριακή κατάσταση. Σε περίπτωση που αυξηθούν ακόμη περαιτέρω τα κρούσματα τότε το σύστημα δεν θα το αντέξει».

Αμέσως μετά, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι σε ό,τι αφορά της ΜΕΘ είναι εξίσου δύσκολη η κατάσταση. «Στην Αττική έχουν τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν καλυφθεί κατά 70% με 75%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε ένα μικρό περιθώριο, καθώς είναι καλυμμένες κατά 40% με 45%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η κυρία Παγώνη ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να επιβληθεί γενικό lockdown και απάντησε ως εξής:

«Πριν από 20 ημέρες, από αυτή την εκπομπή, λέγαμε για την ανάγκη να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η μάσκα σώζει ζωές. Τα κρούσματα είναι πολλά όμως το γενικό lockdown δεν μπορεί να γίνει για πολλούς λόγους. Οπου χρειάζεται, ωστόσο, σε περιοχές που έχουν σοβαρό πρόβλημα, μπορούν να γίνονται τοπικά lockdown. Στα Γιάννενα, για παράδειγμα, οι συνάδελφοί μας μάς λένε ότι οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν καλυφθεί, δεν υπάρχουν κενά»