Μπορεί το νέο πρόγραμμα του Εξοικονομώ – Αυτονομώ να έχει βελτιωθεί σε πολλά σημεία του και να δίνει την δυνατότητα σε ακόμα περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους, να συμμετάσχουν σε αυτό.

Όμως για ακόμα μία χρονιά, αναμένεται να γίνει ο… κακός χαμός με τις αιτήσεις και ο τεχνικός κόσμος να μπει σε μία ταλαιπωρία και ένα σπάσιμο νεύρων.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή τα πράγματα. Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα σε ότι αφορά την περιοχή μας ξεκινούν στις 18 Δεκεμβρίου, υπάρχει οπότε ο ανάλογος χρόνος για κάθε ενδιαφερόμενο να προετοιμαστεί και να συγκεντρώσει τα χαρτιά που απαιτούνται.

Επίσης τα χρήματα για την περιοχή φέτος είναι περισσότερα, οι όροι του πιο ευνοϊκοί και δίνει την δυνατότητα να συμμετάσχει έτσι ένας μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων με πιο διευρυμένες κατηγορίες εισοδήματος, αλλά και με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων περισσότερων της μιας για κάθε ΑΦΜ φυσικού προσώπου, αρκεί να πρόκειται για την κύρια κατοικία.

«Το πρόγραμμα βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα τουλάχιστον με το προσχέδιου οδηγού της δράσης που ήδη έχει δοθεί στη δημοσιότητα» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής.

Το μεγάλο όμως μειονέκτημα του προγράμματος έχει να κάνει με τη διαδικασία. Του τρόπου ένταξης στο πρόγραμμα που δεν έχει κάποια συγκεκριμένη δομή, καθώς όποιος προλάβει και κάνει πιο γρήγορα την αίτηση, αυτός θα είναι που θα συμπεριληφθεί στη λίστα των δικαιούχων.

Η πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος

«Θεωρούμε ότι η επιλογή της μεθοδολογίας της χρονικής προτεραιότητας (όποιος προλάβει) για την ένταξη των αιτήσεων σε τόσο δημοφιλή προγράμματα δεν αποτελεί την βέλτιστη διαδικασία» τονίζει ο κ. Αϊβαλής.

«Εμείς, ως ΤΕΕ/ΤΔΕ, εγκαίρως πριν σχεδόν ένα χρόνο, τονίσαμε σαφώς ότι προτιμητέα επιλογή για τη διαδικασία ένταξης είναι η ανταγωνιστική αξιολόγηση μεταξύ των αιτηθέντων σχεδίων μέσω αυτοματοποιημένων συστημάτων.

Με εφαρμογή αδιάβλητων κριτηρίων τα οποία θα προκρίνουν τις εφαρμογές των καλύτερων παρεμβάσεων και της μέγιστης εξοικονόμησης ανά κατοικία.  Παρόλα αυτά η ισχυρή μας σύσταση δεν έγινε δεκτή».

Πλέον θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ικανοποιητική αντιμετώπιση του υπολογιστικού φόρτου στα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν απρόσκοπτα στη ζήτηση των πολιτών στις περιόδους αιχμής. 

Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες εκείνες που να θωρακίσουν το σύστημα από την δυνατότητα υποβολής πολλαπλών αιτήσεων μέσα σε αφύσικους ελάχιστους χρόνους  από επιτήδειους, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί την περασμένη χρονιά.