Ένα βήμα πριν από τον θάνατο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα είναι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η οποιαδήποτε μορφή lockdown, που λέγεται ότι θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες από την κυβέρνηση.

Όπως υποστηρίζουν τα μέτρα αυτά που ακούγονται ότι θα ανακοινωθούν θα επηρεάσουν ακόμα πιο αρνητικά κάθε μορφή της οικονομίας, ακόμα και  στην περίπτωση εκείνη η που δεν θα την αφορούν άμεσα.

Τι εννοούμε; Οι πληροφορίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και μιλούν για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης στις 9 ή στις 10 το βράδυ, με απαγόρευση της κυκλοφορίας την ίδια ώρα ή λίγο μετά, είναι ένα μέτρο που θα φέρει μία ακόμα μεγαλύτερη πτώση και στα εμπορικά μαγαζιά.

Αυτό έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία των μέτρων αυτών στο διάστημα της πανδημίας. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, είναι ξεκάθαρος.

«Η οποιαδήποτε μορφή lockdown μετά από όλα αυτά που έχουν γίνει, είτε το lockdown αυτό είναι μίνι ή μεγάλο, είτε αφορά τα εμπορικά καταστήματα ή όχι, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την αγορά.

Πάνω σε αυτό δεν χωράει καμία συζήτηση. Είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε. Διαφορετικά θα είναι δύσκολο για την αγορά από εκεί και μετά να συνέλθει».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, οι οποίες βρίσκουν σύμφωνους ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών και του κόσμου του εμπορίου, τα καταστήματα που αυτή τη στιγμή παλεύουν για να μείνουν όρθια μέσα στην καρδιά της πανδημίας, με το επικείμενο lockdown, θα κλείσουν οριστικά.

Δεν υπάρχει "λίπος"

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα γίνε και ποια θα είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Όλα βρίσκονται στον αέρα. Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου δεν υπάρχει διασπορά και μετάδοση του ιού.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αποφασίζει τη μία το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου και την άλλη το κλείσιμο. Αυτά είναι παλινωδίες που δεν οδηγούν πουθενά έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Ειδικότερα στην περίπτωση του εμπορίου που δεν υπάρχει αυτό που λέμε «λίπος». «Έχουμε περάσει μία οικονομική κρίση, στη συνέχεια ήρθε η καραντίνα και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία συνεχίζονται.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τα εμπορικά μαγαζιά, αλλά και γενικότερα για τον κόσμο της αγοράς» καταλήγει ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο ενός οποιουδήποτε lockdown. Θα είναι μία τεράστια πληγή για όλους».