Μεγάλος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 σε όλη την Αγγλία, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κοροναϊού έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Τα νέα αυτά δεδομένα αυξάνουν την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση – που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δείκτη R κάτω από 1- να πάρει αυστηρότερα μέτρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και να μην περιορίζεται μόνο στα τοπικά και περιφερειακά λοκντάουν για να ανακόψει το δεύτερο επιδημικό κύμα. Οι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τους 45.675, οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 943.000.

Ο ρυθμός νέων κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου είναι πλέον υπερδιπλάσιος από ότι στις αρχές του μήνα, με ένα στα 78 άτομα που κάνουν τεστ, να βγαίνουν θετικά στον ιό, σύμφωνα με τη μελέτη React-1 του Imperial. Εκτιμάται ότι περίπου 96.000 άνθρωποι μολύνονται από τον κοροναϊό κάθε μέρα στην Αγγλία, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (ταχύτερα στους 55 έως 64 ετών, αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις παραμένουν στους 18 έως 24 ετών), καθώς και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με το Βορρά να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Για «ανησυχητική εικόνα της κατάστασης στην Αγγλία. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο στο δεύτερο κύμα», έκανε λόγο ο καθηγητής Πολ Έλιοτ, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του Imperial, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το BBC και τους «Financial Times». Τόνισε την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κοροναϊού.

Ο καθηγητής Στίβεν Ράιλι δήλωσε ότι «τα τρέχοντα μέτρα δεν είναι επαρκή. Κάτι πρέπει να αλλάξει πριν τα Χριστούγεννα, ο ρυθμός αύξησης είναι πραγματικά πολύς γρήγορος». Όπως είπε, είτε οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα πιο σχολαστικά, είτε η κυβέρνηση να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ