Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν δεκάδες φιλανθρωπικοί σύλλογοι της περιοχής, καθώς η πανδημία έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τις προσφορές που γίνονταν σε αυτούς.

Κατά συνέπεια, αυτοί αδυνατούν πλέον να βοηθήσουν τους ανθρώπους που εξυπηρετούσαν, οι οποίοι μη έχοντας από κάπου αλλού ενίσχυση, περνούν ακόμα πιο δύσκολα σε αυτή την περίοδο της πανδημίας.

Οι σύλλογοι στην Πάτρα που τα χρόνια της οικονομικής κρίσης έκαναν ένα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, εν πολλοίς αθέατο, αριθμούνται σε πάνω από 60 και σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τους 100 στον αριθμό.

Είναι σύλλογοι που φτιάχτηκαν με καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα και γνώμονα την αγάπη για το συνάνθρωπο και την προσφορά, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ένα συγκεκριμένο πεδίο αλληλέγγυας δράσης.

Το έργο τους στηριζόταν αποκλειστικά στις προσφορές των μελών του και στις χορηγίες διαφόρων εταιριών, χωρίς να έχουν καμία κρατική ενίσχυση ή κάποια οικονομική βοήθεια από την πολιτεία.

Οι επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας, λίγα χρόνια μετά την οικονομική κρίση, ήρθαν για να δώσουν ένα βάναυσο χτύπημα σε πολλούς από τους συλλόγους αυτούς.

Οι προσφορές των εθελοντών – μελών τους έχουν μειωθεί από το ξεκίνημα της πανδημίας, κατά τουλάχιστον 70% στους περισσότερους από αυτούς, ενώ υπάρχουν και άλλοι που η πτώση αυτή εκτοξεύτηκε σε ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό.

Έτσι, αρκετοί από αυτούς τους συλλόγους, μη έχοντας προσφορές, δεν μπορούν να εκπληρώσουν το φιλανθρωπικό τους έργο και δυσκολεύονται σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσουν την αλληλέγγυα δράση τους.  

Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι άνθρωποι που εξυπηρετούν έχουν απόλυτη ανάγκη από βοήθεια, βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας, μη έχοντας εργασία και ασφάλεια, άρα και μη έχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Χωρίς τη βοήθεια των συλλόγων, μένουν πλέον στο έλεος του Θεού, μη έχοντας κανένα στήριγμα.