Γερμανοί Στρατιώτες φτάνουν στη Ζούρτσα (Νέα Φιγαλεία) το 1944 για να γλεντήσουν και να επιδοθούν σε ερωτικές πράξεις με ντόπιες χωρίς τη θέλησή τους. Ενώ βρίσκονται στη Ζούρτσα και πίνουν, σε έναν καυγά σκοτώνουν ένα κάτοικο της περιοχής ενώ λίγη ώρα μετά, ξαφνικά, εξαφανίζονται 2 από αυτούς (αναφορές λένε πως σφαγιάστηκαν από τους Ζουρτσάνους για τη δολοφονία του ντόπιου) με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι αφού δε τους έβρισκαν, να φύγουν και να κατευθυνθούν προς τη βάση τους στο Θολό(Κάτω Φιγαλεία τότε) για να ενημερώσουν την βάση για την εξαφάνισή τους.

Στη Γέφυρα Κορακοφωλιάς μεταξύ Νέας Φιγαλείας και Λεπρέου η πρώτη σειρά των Γερμανών πέφτει σε ενέδρα λίγων ανταρτών από τη Ζούρτσα(είχαν φτάσει εκεί πολύ γρήγορα λόγο της δολοφονίας του ντόπιου) αλλά και τα γύρω χωριά με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εκ των στρατιωτών και να τραυματιστεί ένας αξιωματικός.

Πέφτουν χειροβομβίδες προς τους Γερμανούς ενώ ένας Ρώσος αξιωματικός από το λόφο πλησίον της γέφυρας με οπλισμό βαρέως τύπου(λέγεται πως ήταν ημιδράλιο)πυροβολεί συνεχώς προς τη γερμανική φάλαγγα αναγκάζοντας τους γερμανούς να τρέξουν να πιάσουν τους αντάρτες οι οποίοι ξεφεύγουν τελευταία στιγμή ενώ οι Γερμανοί μέσω του Ρέματος Θολού αναχωρούν. Ωστόσο η ενέδρα δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγο προχειρότητας στην οργάνωσή της και είχε ως τελικό αποτέλεσμα την εξαγρίωση των γερμανικών στρατευμάτων.

Λίγες ώρες μετά, οι Γερμανοί, πιστεύοντας πως την ενέδρα την έστησαν Λεπρεάτες, μπαίνουν με αγριότητα στο Λέπρεο το καίνε από άκρη σε άκρη και δολοφονούν 7 κατοίκους ενώ ύστερα τους καίνε. Ανάμεσά τους μια μητέρα με το μωρό της, την οποία σφαγιάζουν κυριολεκτικά.

Πριν από πολλά χρόνια στη Ζούρτσα και στο βουνό της Βαγένας απέναντι από το χωριό, είχε κατασκευαστεί ένα τεράστιο ‘’ΟΧΙ’’ με μια ελληνική σημαία με πέτρες, κάτι που με τα χρόνια και τις καιρικές συνθήκες καταστράφηκε. Εν έτη 2020 με πρωτοβουλία της Κοινότητας Νέας Φιγαλείας επανασχεδιάστηκε το μεγάλο όχι στο βουνό καθώς και η ελληνική σημαία για να θυμίζει στους νέους αλλά και στους παλιούς ότι η περιοχή αντιστάθηκε και έδρασε κρυφά όπως και το 1821.

Το Βίντεο είναι μια πρωτοβουλία του #ΦΙΓΑΛΕΙΑnews24 ενώ πηγές για τις άνω πληροφορίες καταγράφονται από τους: Ασημίνα Κέκη Παπακυριακοπούλου, Βασίλη Οικονομόπουλο, Πέτρο Μπαλαδήμα, Γρηγόρη Βλάμη από τη Ζούρτσα.