Ιδιαίτερα δύσκολη γίνεται η κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, καθώς ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που χρίζουν νοσηλείας.

Η κατάσταση ιδίως στην Αττική, αλλά πλέον και στην Θεσσαλονίκη, κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή από τους ειδικούς, με τον υφυπουργό Υγείας χθες, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, να τονίζει πως πλέον σε πανελλαδική εμβέλεια, η κάλυψη των κλινών για κορωνοϊό φτάνει το 58%. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο στο Λεκανοπέδιο και η άνοδος των κρουσμάτων προκαλεί ανησυχία για τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, στην Αττική είναι ήδη καλυμμένο το 70-75% των κλινών στις ΜΕΘ, την ώρα που ο κορωνοϊός δείχνει επιθετικές τάσεις. Ο κ. Κοντοζαμάνης από την πλευρά του ανέφερε πως στην Αττική πριν δέκα ημέρες υπήρχαν 122 διαθέσιμες κλίνες, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί σε 144, με την προσθήκη νέων κλινών.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς ωστόσο, είναι πως ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σημαντικά εν όψει του χειμώνα και όταν κάνουν την εμφάνισή τους κι άλλες ιώσεις.

Σε χρόνο ρεκόρ 50% καλυμμένες οι ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη

Χθες, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, για τις οποίες είπε ότι μέσα σε λίγες ημέρες, από το 10% η πληρότητά τους έχει ανέβει στο 50%.

«Οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης κάλυπταν το 10% πριν από λίγες μέρες. Σήμερα έχει υπερβεί το 50%. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δείχνει πως πιέζεται το σύστημα όλο και περισσότερο». Για το λόγο αυτό, το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» θα μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, όπως έγινε γνωστό.

Στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ δείχνουν πως οι νοσηλείες λόγω κορωνοϊού έχουν αυξηθεί κατά 350% τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ υπάρχει μείωση κατά 40% των προγραμματισμένων χειρουργείων. Παράλληλα, στο «Παπανικολάου» όπου στη ΜΕΘ παρατηρείται αύξηση 100% των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί.