Ενώ ερευνούσαν τον καρκίνο του προστάτη, επιστήμονες ανακάλυψαν τυχαία επιπλέον όργανο στον λαιμό. Σύμφωνα με τον Independent, οι μικροί αδένες βρίσκονται στη βάση του κρανίου, στον λαιμό, και γι' αυτό οι ερευνητές δεν τους είχαν εντοπίσει. Η ανακάλυψή τους φέρεται να επηρεάσει σοβαρά την ακτινοθεραπεία.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Ολλανδία λένε πως ενδεχομένως ανακάλυψαν νέο όργανο στον ανθρώπινο λαιμό ενώ ερευνούσαν τον καρκίνο του προστάτη. Φέρεται αυτοί οι μικροί σιελογόνοι αδένες που εντοπίστηκαν, να χρησιμοποιούνται για να υγραίνουν και να λιπαίνουν τα άνω τμήματα του λαιμού. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Ραδιοθεραπεία και Ογκολογία" (Radiotherapy and Oncology) ενώ στην ομάδα των ερυνητών περιλαμβάνονται και εκείνοι από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI).

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ο ανθρώπινος λαιμός περιέχει «παραμελημένους διμερείς μακροσκοπικούς σιελογόνους αδένες», τους οποίους οι επιστήμονες ονόμασαν «σωληνάρια» Οι ερευνητές εξέτασαν τουλάχιστον 100 ασθενείς για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και διαπίστωσαν ότι όλοι είχαν αυτούς τους αδένες. Όπως μετέδωσε το Sky News, αυτοί οι νέοι αδένες εντοπίστηκαν ενώ οι επιστήμονες ερευνούσαν τη θεραπεία για καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αξονικών τομογραφιών και ακτινοδιάγνωσης. Όπως γράφει ο Independent, oι γιατροί που χρησιμοποιούν ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία καρκίνων στο κεφάλι και το λαιμό προσπαθούν να αποφύγουν τους κύριους σιελογόνους αδένες, καθώς οι βλάβες σ' αυτούς θα μπορούσαν να κάνουν το φαγητό, την ομιλία ή την κατάποση δύσκολες για τους ασθενείς. Αλλά αυτοί οι πρόσφατα ανακαλυφθέντες αδένες χτυπήθηκαν από ακτινοβολία, καθώς οι γιατροί δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αισθάνονται ανεξήγητες παρενέργειες. Η μελέτη διέγνωσε ότι η διάσωση αυτών των αδένων σε ασθενείς που λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μπορεί να προσφέρει την ευκαιρία να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.